EM: még több cég pályázhat több milliós támogatásra zöldautók megvásárlásához

HírKlikk 2024. október 26. 12:20 2024. okt. 26. 12:20

Bővült a lehetséges résztvevők köre a vállalatok elektromos autó-beszerzéseit 30 milliárd forintos keretösszeggel ösztönző programban, így több gazdasági társaság igényelt járművenként 2,8-4 millió forint állami támogatást flottájának környezetbarát korszerűsítéséhez – hívta fel a figyelmet az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton közösségi oldalán.

A tár Facebook-bejegyzésében: a legfontosabb módosításnak kiemelte, az eddigi, egy korábbi határidő2 2022 végéig megajánlott a cégek nyújthatnak be pályázatot.

A vállalkozók éves bevételének meg kell jelennie a beszerzési projekt elszámolható költségéről – jelezte az EM.

A változások révén azok is újra nekifuthatnak a pályázati folyamatnak, akik korábbi támogatási kérelmüket valamilyen okból, akár csak átmenetileg visszavonták. Az eredeti felhívás ennek lehetőségét kizárta, most ez a korlátozás is megszűnik.

A részvétel célja alapján,a programra szánt forrásmennyiség főbb hasznosítása a klímabarát közlekedésért tenni és a cégek lehető legszélesebb körének segítése – hangsúlyozták.

A tárca felidézte: a februárban indult pályázaton tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó és kisbusz beszerzéséhez igényelhető támogatás. A pályázati lehetőség csökkenti a hagyományos hajtású járművek árelőnyét a tisztább és csendesebb zöldautókkal szemben. A környezetkímélő gépkocsik üzemeltetői működtetési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

Mostanáig közel 4000 cégtől érkezett be támogatási igény összesen több mint 18 milliárd forintra. A megítélt források meghaladták a 15 milliárd forintot, a leszerződött tételek pedig a 14 milliárd forintot közelítik. A program jövő tavaszig nyitva a módosításoknak még több hazai vállalkozás előtt – közölte az EM.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom