Emberélet múlhat rajta - nincs állami laborszolgáltatás Veszprém megyében

HírKlikk 2019. július 1. 10:19 2019. júl. 1. 10:19

Nincs állami mikrobiológiai laborszolgáltatása július elsejétől a Veszprém megyei kórházaknak. Bezárt ugyanis a megyei kormányhivatalnál működő mikrobiológiai labor, ezzel kiesett a terület egyik nélkülözhetetlen járványügyi háttérszolgáltatása.

A labor kiesése veszélyezteti a biztonságos betegellátást - írja a Népszava. Az előírások szerint ugyanis a kórházban csak úgy kezdhetnek például antibiotikum-kúrát egy betegnél, ha a mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálattal megvizsgálja milyen szerre érzékeny baktériumról van szó.

Az intenzív osztályoknak is néhány óránként kell mintákat küldeniük, és a sebészetek munkája is csak a mikrobiológai laborháttér mellett biztonságos.

– Nagy a baj, emberélet múlhat azon, hogy tüdőgyulladás, mellüreg tályog vagy egy gyulladt térd esetében a beteg a megfelelő antibiotikumot kapja a megfelelő dózisban. Ez azonban csak a beteg váladékainak mikrobiológiai vizsgálatával dönthető el - nyilatkozta egy orvos a lapnak.

Mivel a mikrobiológiai labor nélkül nem működhet a betegellátás, a kórházfenntartó felszólította az érintett egészségügyi intézményeket, hogy azonnal keressenek az állam helyett új szolgáltatót.

Forrás: Népszava