Imaszobák és meditációs kuckók az irodákban és a hotelekben

HírKlikk 2024. május 4. 13:15 2024. máj. 4. 13:15

Nemrég az Amazon minnesotai logisztikai üzemében alakítottak ki imaszobákat, tekintettel az ott dolgozó szomáliai muszlimokra. A miami Open Seed startup pedig előgyártott, az irodahelyiségekbe beépíthető, és akár aroma- és fényterápiára is alkalmas meditációs „mobil kuckót” tervezett – és ezekből már olyan óriáscégek is vásároltak, mint a Deloitte vagy a Morgan Stanley.

A Covid, a távmunka/hibrid munka elterjedése, illetve a gazdasági válság óta a cégek alaposan megvizsgálják, hány négyzetméteres irodára van szükségük, azaz, hogyan csökkenthetik a költségeiket – írta a Roadster portál. Ugyanakkor nem kizárólag a csökkenés van, de megjelentek új funkciók is a munkahelyeken és hotelekben is – ilyenek a rohamosan terjedő imaszobák.

Nem kizárt, hogy az Öböl-államok globális szereplővé válása is segített ebben. Elég arra gondolni, hogy a katari focivébén a világ minden sarkából érkező szurkolók láthattak testközelből stadionba telepített imaszobákat. Mindenesetre a lelki és fizikai egészség egyre fontosabbá válik, a multikulturális közeg, a sokszínűség is még hangsúlyosabb szerepet kap, így érthető, hogy az egy időben divatos játékszobákat vagy hobbitermeket kezdik leváltani a meditációs fülkék.

Az új trend igazi kiindulópontja persze Amerika. Az Amerikai Pszichológiai Társaság 2022-es felmérése során a dolgozók 39 százaléka arról számolt be, hogy a munkahelyi környezete negatív hatással van a mentális egészségére. A Steelcase irodabútor-gyártó nemrégiben készült tanulmányában a megkérdezettek több mint 90 százaléka mondta azt, hogy egy nyugodt helyre van szüksége a feltöltődéshez.

Ezeket az igényeket ma már sokszor eleve figyelembe veszik a tervezéskor, praktikus okokból pedig jellemzően felekezetfüggetlen imaszobákat alakítanak ki – nevezhetjük egyszerűen akár csendes szobának is őket. Lehetnek csupán kis fülkék, de akár mosdókat is beépíthetnek a muszlimok számára.