Emelik a minimálbért, de vannak ennek kockázatai is

HírKlikk 2023. november 20. 15:36 2023. nov. 20. 15:36

Magyarországon a jövőre várható infláció felett emelkedik a minimálbér összege, de egyes közgazdászok szerint ennek az a kockázata, hogy hosszabb távon is fennmarad a magasabb infláció.

Csütörtökön a munkaadók és a szakszervezetek megegyeztek arról, hogy már decembertől emelkedni fog a minimálbér és a garantált bérminimum összege – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik bruttó 232 ezer forintról 266 800 forintra (nettó 177 500) és bruttó 296 400 forintról 326 040 forintra (nettó 216 800).

Miért fontos ez? Bár erre vonatkozóan nincs rendszeres hivatalos adatközlés, a KSH 2022-ben közzétett adatai szerint akkoriban csaknem minden ötödik teljes munkaidőben alkalmazásban álló, mintegy 569 ezer ember keresett legfeljebb bérminimumot – írja a G7.

Más, a minimálbér értékéhez kötött juttatások is emelkednek decembertől, mint például a gyed, a gyod, a táppénz vagy az álláskeresési járadék.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint jövőre Magyarországon 5,2 százalék körüli infláció várható, tehát nőni fog a minimálbérek reálértéke. Azonban a magasabb emelés és a régiós országokra jellemző gyenge termelékenységnövekedés kombinációjának kockázata a magasabb infláció elhúzódása vagy az alacsonyabb foglalkoztatási szint fennmaradása – mondta Geoff Gottlieb, a Nemzetközi Valutaalap regionális képviselője a Reutersnek. Ezért szerinte a fiskális politikára és a szociális intézkedésekre, nem pedig a minimálbér emelésére kellene fókuszálni az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók támogatása érdekében.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom