Emelkedik a nyugdíjkorhatár ebben az évben is

HírKlikk 2021. április 16. 05:30 2021. ápr. 16. 05:30

Minden évben változik Magyarországon a nyugdíjkorhatár, így idén sincs ez másként. Az idei küszöbértékeket a Profitline összesítette a társadalombiztosítási szabályok alapján - írja a Napi.hu.

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki

– 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév;

– 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap–

– 1953-ban született, a betöltött 63. életév;

– 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap;

– 1955-ben született, a betöltött 64. életév;

– 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap;

– 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.

Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, vagyis a nők 40 kedvezménnyel lehet korábban nyugállományba vonulni.

De nőnek a nyugdíjkülönbségek is: ugyanannyi ledolgozott esztendő és hasonló bér mellett is akár másfélszer több nyugdíjat is kaphat, aki idén megy nyugdíjba, mint az, aki a korábbi években tette ezt meg – írta meg a Blikk, amely felhívja a figyelmet, hogy a reálbérek emelkedésétől függ a valorizációs érték nagysága is, amit a nyugdíj kiszámításakor használnak.

Így ha ez az összeg magas, a vele kiszámolt nyugdíj is több lesz, mégpedig egyik évről a másikra. Idén ez az érték 9,7 százalék. 

„Nem a kompenzáció, hanem a nyugdíjrendszer átalakítása jelentene megoldást, például a nyugdíjplafon bevezetése, azaz, hogy egy bizonyos összegű járulék fölött már ne lehessen többet befizetni. Így a nyugdíjak közötti hatalmas különbségek is megszűnnének” – kommentálta ezt Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, aki szerint most nem várható el, hogy a kevesebb járulékot fizető személy – még ha hasonló pozícióban is volt egykor – több pénzt kapjon, mint az, aki több járulékot fizetett. 

Forrás: Napi.hu