Emmi: a hálapénz kivezetésére hivatkozva nem korlátozhatják a szabad orvosválasztást

HírKlikk 2021. január 10. 17:15 2021. jan. 10. 17:15

Egy intézmény sem írhatja elő a hálapénz kivezetésére hivatkozva, hogy a szülésekhez nem lehet sem orvost, sem szülészt választani.

A hvg.hu számol be arról, hogy bizonytalansághoz vezetett az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény a szülészeteken. A jogszabály január 1-jétől büntethetővé tette a hálapénz adását és elfogadását, március 1-jétől pedig – a tervek szerint – az állami és magánpraxis együttes végzését is tiltaná, arról viszont még mindig nem rendelkezett, hogy a szülész-nőgyógyászok kivételt kapnak-e alóla.

Amíg a helyzet nem tisztázódik addig a Debreceni Egyetem szülészeti klinikáján úgy döntöttek, hogy nem lehet a szülésekhez sem fogadott orvost, sem fogadott szülészt választani, azaz minden szülést az vezet le, aki a beosztása szerint éppen a szüléskor a kórházban tartózkodik.

Az RTL Klub Híradója megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy az intézmény döntése sérti-e a szabad orvosválasztás jogát.

„A hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetősége a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának a szabad orvosválasztás jogát korlátozni” – reagálta a híradónak az Emmi.

Egy egészségügyi szakjogász szerint pedig az egészségügyi intézmények központi szabályozására lenne szükség.

A jelenlegi törvény azért is abszurd, mert ha a kórház külön megengedi, akkor a szülésnél a fogadott orvos és a fogadott szülésznő sem fogadhat el egy fillért sem, tehát pusztán a jóindulatukon múlik, hogy a munkaidejükön kívül hajlandóak-e bemenni a kórházba és segíteni az édesanyáknak.

Bár nyilvánosan eddig csak a debreceni szülészet vállalta fel döntését, a hvg.hu információi szerint több más kórházban is hasonló a helyzet. 

Forrás: hvg.hu