Ennyire független a Médiatanács elnöke

Vásárhelyi Mária 2020. szeptember 12. 14:18 2020. szept. 12. 14:18

Miközben a közpénzekből fenntartott állami rádió és televízió, a nap minden órájában és percében nem egyszerűen az összes a média működésére vonatkozó jogszabályt, hanem tényszerűen az Alkotmányt sérti meg, a szabad véleménynyilvánítás, a tájékozódás szabadsága és az emberi méltósághoz való jog alkotmányos garanciáit, valamint a médiatörvény összes előírását (pártatlan, kiegyensúlyozott tájékoztatás, a vélemények sokszínűségének megjelenítése, politikai függetlenség stb.) lábbal tiporja naponta, a Médiatanács most elvette az utolsó független rádió frekvenciáját, azzal az abszurd indokkal, hogy a Klubrádió néhány alkalommal megsértette a médiatörvény előírásait azzal például, hogy a zene és próza aránya nem felelt meg a szabályoknak.

A Klubrádió a Médiatanács által emiatt kirótt büntetést minden alkalommal rendben megfizette. Ugyanez a hatóság a kormányközeli oligarchák, illetve a KESMA nevű médiamonopólium orgánumainak működését amiatt soha nem marasztalta el, hogy nap mint nap terjesztik a hazugságokat és a fake news-t, hogy rendre belegázolnak az ellenzéki oldal közszereplőinek emberi méltóságába, hogy minősíthetetlen hangon gyalázzák az ellenzéki szereplőket, hazugságokat terjesztenek róluk, hogy a megtámadott pártoknak és személyeknek soha nem biztosítják a megszólalási lehetőséget stb.

A Médiatanács elnöke az a Karas Mónika, akit Gyurcsány Ferenc kinevezésekor igen találóan a Fidesz hazugsággyárának takarítónőjeként aposztrofált.

Az elmúlt évtizedekben sajtóperekben és személyiségi jogi perekben Karas képviselte a Magyar Nemzetet és a Hír TV-t, én magam is számos perben voltam ellenérdekű fél. Nem volt olyan mocskos és aljas fideszes hazugság, amely megfeküdte volna a gyomrát.

Persze a védelmet sem vitte túlzásba, minden alkalommal ugyanazzal a mantrával állt elő, azt próbálta bizonygatni, hogy a perelt állítás nem tény, hanem vélemény. De ez az én esetemben – ha jól emlékszem – egyetlen alkalommal sem bizonyult jó taktikának, minden pert elveszített.

De ő képviselte Orbánékat a nevezetes Tokaj-perben vagy Habony Árpádot, azt képviselve, hogy Habony nem közszereplő. Ennyire független a Médiatanács elnöke, és ugyanez mondható el a testület összes tagjáról.

Nem kifogásolták azt sem, hogy bár ezt a törvény egyértelműen tiltja, a KESMA létrehozásával csaknem a tájékoztatás egészét lefedő médiamonopólium jött létre az ő asszisztálásukkal.

És persze emlékszünk arra is, hogy miként szabadították meg a Klubrádiót összes vidéki frekvenciájától, hogyan némították el a többi független rádiót, és mit műveltek a Klubrádió korábbi szerződésével, amikor végső kínjukban azért nem akarták jóváhagyni, mert a szerződés üres hátoldalai nem voltak aláírva.

Most tehát az a Médiatanács veszi el az utolsó független és szabad rádió frekvenciáját, amelynek már a létrejötte és az elmúlt tíz éves tevékenysége nem volt egyéb, mint az alkotmányosság és törvényesség két lábbal tiprása.