ENSZ: nagyon tágan értelmezhető a hongkongi nemzetbiztonsági törvény

HírKlikk 2020. július 3. 15:37 2020. júl. 3. 15:37

Június 30-án fogadták el a hongkongi nemzetbiztonsági törvényt – ezzel betiltva minden Kína-ellenes megmozdulást, tüntetést. Az ENSZ ember jogi hivatala szerint, „nagyon homályosak és tágan értelmezhetők” a törvény passzusai – írja a 444.hu.

„Riasztó, hogy a törvény értelmében, azonnali hatállyal megkezdődtek a letartóztatások, miközben nem állnak rendelkezésre teljes körű információk a jogsértésekről” – mondta Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője genfi sajtótájékoztatóján. Az ENSZ szerint, ezzel a törvénnyel Kína megsérti a gyülekezés- és véleménynyilvánítás szabadságának jogát.

A törvény bevezetése után ismét az utcára vonultak az emberek és az új törvény alapján elő is állítottak tíz embert, akik között egy 15 éves lány is volt, és több száz embert letartóztattak.

„Aggasztó, hogy a törvényben szereplő egyes bűncselekmények meghatározása homályos és túl általános, ezen felül nem tesz megfelelő különbséget erőszakos és erőszakmentes cselekmények között. Ez a jogszabály önkényes, illetve hátrányos megkülönböztetésen alapuló értelmezését és végrehajtását eredményezheti, ami alááshatja az emberi jogok védelmét" – idézi a lap Colville-t, aki hozzátette, hogy a törvény azon része, ami a külföldi elemekkel és országokkal való összejátszásra vonatkozik, az a demokrácia-párti aktivisták felelősségre vonását fogja eredményezni.

Forrás: 444.hu