Eörsi Mátyás: Orbán számára a szuverenitás azt jelenti, hogy ő szabadon lophat

Millei Ilona 2024. május 29. 14:30 2024. máj. 29. 14:30

Orbán Viktor számára a szuverenitás akkor lett probléma, amikor az EU intézményei elkezdték kifogásolni, hogy lop – véli Eörsi Mátyás. A volt külügyi államtitkár, a DK jelenlegi külügyi szakértője szerint Orbán számára a szuverenitás azt jelenti, hogy szabadon lophat, azt csinálhat a magyar törvényekkel, ami neki jólesik. Amikor a szuverenitásról beszél, akkor csakis az ő személyes szuverenitását érti ezen a kifejezésen. 

Orbán Viktor 2023 novemberében egy rendezvényen azt mondta, a múlt század a szuverenitás elvesztéséről, a századvég a szuverenitás visszaszerzéséről, a mostani időszak pedig a szuverenitás megtartásáról szól. Ezen a véleményén azóta se változtatott. Végül is, hogyan foglalhatnánk össze a miniszterelnök elképzelését a szuverenitásról?  

Orbán Viktor számára a szuverenitás akkor lett probléma, amikor az Európai Unió intézményei elkezdték kifogásolni, hogy lop. Magyarán Orbán számára a szuverenitás azt jelenti, hogy ő szabadon lophat, azt csinálhat a magyar törvényekkel, ami neki jól esik, és amit a kétharmad számára lehetővé tesz. Számára ez a szuverenitás. Ha azonban a magyar lakosság szempontjából nézzük, mit hozott nekik az eme szuverenitáson alapuló kormányzás 14 éve, amely figyelmen kívül hagyja a nemzetközi körülményeket. Az Európai Unió legrosszabb fizetéseit, legrosszabb nyugdíjait, a legrosszabb egészségügyet, a leghosszabb várólistákat, az oktatás szétverését. Ez lett ennek a szuverenitásnak az eredménye. Az lehet, hogy ez Orbánnak jó, de Magyarországnak rossz. Nincs a világon olyan kormány, amely Orbán Viktorra ráparancsolt, vagy megkérte volna, hogy legyenek Magyarországon minél hosszabbak a várólisták. Ha lenne a kormánynak egészségügyi minisztere, az egy kormányülésen valószínűleg fölvetette volna, hogy miniszterelnök úr, csökkenteni kellene ezt a hosszú várólistát. Ha lenne egy oktatási minisztere, az lehet, hogy mondta volna, a gyerekeink rossz körülmények között tanulnak, kéne ezen javítani, több pénz kéne az oktatásba. Nem véletlen, hogy nincs se egészségügyi, se oktatási miniszter. Orbán szuverenitása abban nyilvánul meg, hogy ő egyedül eldöntötte, jó lesz ez így a magyaroknak.

Erősíteni kell az Európai Unió szuverenitását és mérsékelni kell a kritikus fontosságú területeken még meglévő külső függéseit írta a Financial Times című brit gazdasági-politikai napilap online kiadásában hétfőn megjelent közös cikkében Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár. De ugyanazt értik szuverenitáson a nagy nyugati hatalmak és Orbán? 

Én félretenném, hogy nagy, nyugati hatalmak, mert ők nagyobbak és erősebbek ugyan, de ettől még egy kicsinek is lehet igaza. A szuverenitás azt jelenti, hogy egy országnak megvan-e a képessége arra, hogy az érdekeinek megfelelően cselekedjék. Egy olyan ország, amelynek erre nincsenek meg a képességei, az nyilvánvalóan nem tud szuverén módon működni. Amikor arról beszélnek az uniós tagállamok vezetői, hogy az EU szuverenitására jobban kell ügyelni, akkor alapvetően a következő dolgokra gondolnak: biztonsági, tehát katonai értelemben az Európai Unió, az európai kontinens ne legyen kiszolgáltatva az Amerikai Egyesült Államoknak. Ez azért fontos, mert a II. világháború után az elmúlt évtizedekben az USA garantálta Európa biztonságát, és lássuk be, biztonság is volt Európában, amíg a védőernyő kiterjedt. Donald Trump színrelépése azonban változatott ezen és ha még egyszer elnök lesz – ezt pedig nyilván nem lehet kizárni -, akkor elképzelhető, hogy az Egyesült Államok visszavonja a védőernyőt. És akkor mi lesz Európával? A válasz az, hogy szuverén védelmi erőre van szüksége, különben állandó fenyegetésnek lesz kitéve. Ismerjük a közelmúlt történetét, azt, hogy milyen erők fenyegetik. 

A szuverenitás másik része, hogy energiafüggetlen legyen. Ezt az orosz agresszió hatására szinte az összes EU-tagállam meglépte, kivéve Magyarországot. Noha, én nagyon jól emlékszem arra, hogy az akkor még ellenzékben levő Orbán azzal vádolta Gyurcsány Ferencet: nem helyezi Magyarország energiaellátását szélesebb alapokra. Egyébként ezt a folyamatot Gyurcsány elkezdte, de Orbán visszafordította. Vagyis ma sokkal inkább ki vagyunk szolgáltatva az orosz energiának, mint korábban. Pedig ez szuverenitási kérdés, hiszen, ha az oroszoknak nem tetszik valami, vagy valamiért megharagudnak, akkor nem szállítanak energiát. A szuverenitásban a harmadik dolog a kiberbiztonság. Ebben Kína jelenti a legnagyobb veszélyt, amely olyan technológiákkal jön be az Egyesült Államokba és az Európai Unióba is, amelyek digitális értelemben kiszolgáltatottá teszik ezeket az országokat. Ez ellen az Egyesült Államok nagyon hevesen küzd, az EU pedig elkezdett küzdeni ellene. Egyetlen olyan ország van az EU-ban, amelyik nemhogy nem küzd ellene, hanem még jobban kiszolgáltatja magát: ezt az ország Magyarország. Vagyis igazából nehéz összerakni, hogy Orbán számára mi a szuverenitás, kivéve azt, amit már az elején elmondtam. Az oroszok nem szólnak bele, hogy ő mit lop, hogyan használja fel a közpénzeket, a kínaiak egészen biztosan nem róják föl neki, hogyha a kínai hitelek egy részét átirányítja a saját családjához. Ő ezt hívja szuverenitásnak. De ennek Magyarország és a magyar lakosság nem a haszonélvezője, hanem a kárvallottja.

Orbánt végtelen elégedettséggel tölti el, hogy az amerikai jobboldalon, különösen a szélsőséges szárnyon jó ideje valóságos személyi kultusz van a személye körül. De az Egyesült Államok szuverenitásról alkotott elképzelése miben különbözik az Orbánétól?  

Azért ne dőljünk be annak, hogy a Republikánus Párt annyira odalenne Orbánért. Kétségtelenül vannak olyanok a Republikánus Pártban, akiknek imponál az, hogy Orbán megszüntette a média szabadságát. Nyilván minden országban vannak olyanok, akiknek ez tetszik. Másfelől nem olyan régen Mitch McConnell, a Szenátus republikánus frakcióvezetője olyan elképesztően kemény kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormánnyal szemben éppen Kínával kapcsolatban, amilyet nagyon régen nem hallottunk. S egy pillanatig ne legyen kétségünk, hogyha Trump hatalomra jut, akkor lehet, hogy ideológiailag sok mindenben hangot talál Orbánnal, de a külpolitika területén biztos, hogy nem. Éppen Trump volt az, aki a kínai veszélyt fölismerve, Európáról Kínára irányította az Egyesült Államok külpolitikai fókuszát. Ha Orbán a legnagyobb versenytárssal, veszélyforrással barátkozik, és beengedi Magyarországra a kínaiakat, ahogy beengedte az oroszokat a Külügyminisztériumba, és ezzel a NATO érzékeny adataihoz juttatja hozzá az oroszokat, akkor egy percig ne higgyük, hogy ennek az amerikaiak, akár maga Trump a legcsekélyebb mértékben örülne. Ellenkezőleg. Ehelyett inkább azon fognak gondolkozni, hogyan lehetne Magyarországot minél távolabb tartani a közös „kincsektől”, az adatoktól. 

Azt tudhatjuk, hogy Kína, vagy Oroszország mit gondol a saját szuverenitásáról?   

Természetesen a szuverenitás mindenkinek fontos, ezt én egy percig nem tagadom. De mind Oroszország, mind Kína azért úgy gondolja, hogy az ő szuverenitásának egy fontos eleme, hogy hódítson, és ne fogadja el azt, hogy neki a jelenlegi világrendben kialakult határai legyenek. Mind a kettő keres, és talál indokot arra, hogy akár katonai erővel elfoglaljon más országokat. Látjuk, hogy civilek ezreit gyilkolják Ukrajnában, látjuk, hogy Kína, ahol csak lehet, hadsereggel fenyegeti Tajvant, és a Dél-kínai-tengeren minden ország retteg attól, hogy mikor fogja őket egy katonai konfliktusba belesodorni. Mert Kína és Oroszország szuverenitásának az is része, hogy terjedjen, hódítson, minél nagyobb legyen. Ezt annyira ismerjük az emberiség történelméből Nagy Sándortól kezdve Napóleonon át Hitlerig, Sztálinig. Azok a vezetők, akik a hódításaikban tudják a sikereiket mérni, soha nem fognak leállni a hódításról. Ezek mindig veszélyesek lesznek, és a velük szembenálló szuverén országok csak úgy tudják megvédeni a szuverenitásukat, hogy kellően felkészülnek hol a fenyegetésekre, hol a támadásokra. 

Azt lehet tudni, milyen Orbán, Kína, Putyin és a szuverenitás viszonya? 

Amit az előbb is mondtam, amikor Orbán a szuverenitásról beszél, akkor csakis az ő személyes szuverenitását érti ezen a kifejezésen, miközben az ország szuverenitását feláldozza az orosz és a kínai érdekek mentén. Az lehet, hogy Orbán családjának ebből van haszna, de az országnak egészen biztos, hogy kára származik belőle. Az ország szuverenitása csökken, és Orbán személyes szuverenitása nő, egészen addig, amíg meg nem bukik. Akkor az ország visszanyerheti elvesztett szuverenitásának az elvesztett részét. Az pedig nem egyedülálló a magyar történelemben, hogy rövidtávú vélt előnyökért cserébe készek vagyunk a legerkölcstelenebb dolgokban is részt venni. Itt elsősorban arra gondolok, ahogy Magyarország gátolja Ukrajna támogatását. Abban, hogy ez mennyire erkölcstelen, sőt felelőtlen dolog is, csak Németh Zsolt Fidesz-alapítóra hivatkozom, aki nem olyan régen azt mondta, ha Ukrajna elveszti ezt a háborút, akkor az orosz csapatok a magyar határon lesznek. Ezt kockáztatja Orbán azért, hogy olyan hiteleket kapjon, amikbe a magyar lakosságnak nincs belelátása, hogy olyan pénzösszegekhez jusson, amikből annyit tesz magának félre, amennyit jónak lát. Ezzel pedig a magyar szabadságot és függetlenséget kockáztatja. A kérdés már csak az, hogy a magyar lakosság mikor jön rá erre. 

Van egy vita az európai intézmények és Magyarország viszonyában arról, hogy milyen legyen a szuverenitás…

Szerintem nem olyan nehéz belátni azt, hogy amikor Oroszország, vagy amikor Kína, a világ második legnagyobb országa terveket sző az európai kontinens ellen, azoktól a kis, vagy közepes országok képtelenek lesznek megvédeni magukat. Ez csak összefogással megy, másképp nem. Tehát, ha az Európai Uniót tudjuk erősíteni, és az EU szuverenitását tudjuk védeni és erősíteni, azzal az összes tagállam, közöttük Magyarország szuverenitása is nőni fog. Orbán azt mondja, hogy kevesebb hatalmat az Európai Uniónak, és többet a tagországok kormányainak – vagyis, neki, saját magának. Ezáltal Európa és Magyarország ereje és szuverenitása csökkenne, egyetlen egy valaki szuverenitása nőne, és őt úgy hívják: Orbán Viktor. Ez rajta kívül csak Putyin és Hszi Csin-ping érdeke lenne. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom