EP-képviselő lesz egy korábban korrupciógyanúval letartóztatott volt lengyel miniszter

HírKlikk 2023. november 16. 19:49 2023. nov. 16. 19:49

Európai parlamenti (EP) képviselői posztra lép Wlodzimierz Karpinski volt lengyel kincstárügyi miniszter, akit korábban letartóztattak korrupció gyanújával, és ennek köszönhetően csütörtökön kiengedték a börtönből – közölte a lengyel állami ügyészség.

A közlemény szerint a politikus szabadon bocsátása azzal függ össze, hogy Szymon Holownia, a lengyel parlamenti alsóház (szejm) új elnöke előző napi rendelkezésében megerősítette, hogy Karpinski EP-képviselő lesz.

Az ügyészség ezt követően „kénytelen volt visszavonni" az előzetes letartóztatást annak ellenére, hogy a bíróságok többször megerősítették a megelőző intézkedés alkalmazásának szükségességét – áll a közleményben. Hozzáteszik: Karpinski szabadon bocsátása „negatív hatással lesz az eljárás további menetére".

Wlodzimierz Karpinski a 2019-es EP-választáson indult a Polgári Platform (PO) listáján. Nem választották meg, de most mégis EP-képviselő lehet, mert pártbeli kollégája, Krzysztof Hetman EP-képviselő az októberi lengyel parlamenti választások nyomán a varsói szejm tagja lett.

Karpinski november elején nyilatkozott úgy, hogy átvállalja az EP-képviselői posztot Hetmantól.

A PO jelenleg azon koalíció része, amely többséget alkot a szejmben. Karpinski a PO által vezetett kormány idején, 2013-2015-ben volt kincstárügyi miniszter. 2021-ben a varsói főpolgármesteri hivatalt vezető titkárnak nevezte ki őt Rafal Trzaskowski főpolgármester, a PO alelnöke.

Idén februárban Karpinskit letartóztatták azon gyanú miatt, hogy a fővárosi hulladékgazdálkodási szerződések kötése kapcsán hálapénzt fogadott el közel 5 millió zloty (mintegy 429 milliárd forint) értékben. Ezért a tettért 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Rafal Bochenek, az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője szerdán bírálta Szymon Holowniát, amiért jóváhagyta Karpinski posztra lépését. A döntés megmutatja az új házelnök „valódi politikai szándékait" – jelentette ki Bochenek. Úgy vélte: Holownia – aki a PO-val koalícióban lévő Polska 2050 párt elnöke – a korrupciógyanús személyeknek büntetlenséget biztosító, a PO-hoz kötendő „régi rendszer megszilárdítására" törekszik.

A lengyel sajtóban idézett jogászok szerint Karpinski mentelmi jogot fog élvezni már közvetlenül azt követően, hogy a szejm elnöke hivatalosan tájékoztatja az EP-t is az új képviselőről.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom