Erő Zoltán Budapest új főépítésze

HírKlikk 2020. január 25. 05:20 2020. jan. 25. 05:20

Erő Zoltán építész, urbanista Budapest új főépítésze február elsejétől – közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken.

 Erő Zoltán tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán (1977-82), valamint a Leuveni Katolikus Egyetem Történeti Városok és Épületek Központjában (1988-89) végezte. A Palatium Stúdió Kft egyik alapítója, a Kortárs Építészeti Központ alapító kurátora – olvasható a közleményben.

Mint írták, a nagy léptékű városfejlesztési és köztérfejlesztési projektek mellett, hosszú évek óta foglalkozik történeti terek, épületek, városrészek építészeti revitalizációjával. A 2000-es évek elején, Budapest városrehabilitációs programjában dolgozott és részt vett a városfejlesztési koncepció megalkotásában is. 2004 és 2014 között a budapesti 4-es metró építész generáltervezőjeként a tervezőhálózat irányításáért, az egységes építészeti koncepcióért volt felelős. A főváros építészeti arculatát alakító beruházás négy állomásának vezető tervezője. Rendszeresen tart előadásokat, szakfolyóiratokban publikál – olvasható a kommünikében.

A közleményben idézik Karácsony Gergely főpolgármestert, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy Erő Zoltán Budapest új főépítészeként csatlakozik a csapatukhoz. „Tapasztalata, szakmai felkészültsége és kreativitása egyszerre lesz garancia a főváros építészeti értékeinek megóvására és egy bátor, innovatív városépítés megkezdésére" – fogalmazott a főpolgármester.

Erő Zoltán Mártonffy Miklóst váltja a főépítészi poszton.

Forrás: MTI/Hírklikk