Érden 1,2 milliárdos hiányt hagyott maga után a fideszes polgármester

Kardos Ernő 2019. november 5. 07:26 2019. nov. 5. 07:26

Az érdi polgármesteri hivatalban is megtörtént az őrségváltás. Távozott a vereséget szenvedett fideszes T. Mészáros András, a teljes ellenzék által támogatott Csőzik László pedig átvette a hivatalát. Alig fejeződött be az őrségváltás, máris robbant a politikai bomba. Ugyanis a leköszönő polgármester a Facebookon azt üzente az érdieknek, hogy a város számláján közel 40 milliárdot hagyott, viszont Csőzik a Hírklikknek azt nyilatkozta, hogy a pénz zömét Mészáros Lőrinc költheti el, illetve több mint egymilliárd hiányzik is a számláról. Ugyanis ezerkétszáz millió csak papíron létezik, valójában ennek az összegnek nincs meg a forrása.

- Csőzik úr, az ellenzék nevében nemrég képletesen átvette a város irányítását. Megnézte a papírokat? Megtalálta a pénzt, amiről az elődje az interneten is beszélt?

- Alaposan átnéztük a papírokat, több mint egymilliárd, egész pontosan ezerkétszáz millió forint hiányzik az elődöm által megnevezett összegből. Ennek nincs meg a forrása.

- Erre nem jöttek rá közvetlenül az átadás-átvételkor?

- Nézze, ez egy rendelet szerint zajló formális ceremónia, ami arról szól, hogy a hivatalba lépő polgármester az elődjétől megkapja a város vagyonleltárát, a szerződéses listát, a közbeszerzési adatokat, tehát egy csomó mindent, ami a település működtetéséhez elengedhetetlen. Csak miután hitelesítettük az átadás-átvételi jegyzőkönyvet, és T. Mészáros András távozott a hivatalból, pár órával azután írta ki a Facebookra, hogy 40 milliárdot hagyott a számlán. Aztán puff…

- Nincs meg a pénz?

- A pénz valóban ott parkol a város számláján, hozzávetőleg 39 milliárd forint. Igen ám, de T. Mészáros elfelejtett néhány dolgot hozzátenni. Ebből a pénzből ugyanis valamivel több, mint 37 milliárd a Modern Városok Programjára adott állami támogatás. Ezt az összeget azonban közvetlenül nem az érdi intézményekre hagyta T. Mészáros, hanem a településen tevékenykedő állandó és leválthatatlan kivitelezőjére, a Fejér B.Á.L.-ra. Vagyis ezt a pénzt is Mészáros Lőrinc költheti majd el, hiszen minden közbeszerzést a miniszterelnök barátja szokott nyerni a városban. A közel 40 milliárdot tehát Orbán Viktor adja, formailag ugyan keresztülfolyik a város költségvetésén, de csakis Mészáros Lőrinc cégének fizethető ki. Erről persze T. Mészáros elfelejtette tájékoztatni a város polgárait. A hiányt pedig eldugták, a költségvetés egyetlen sorába annyit írtak, hogy működési célú támogatás. Csak épp nem tudjuk, hogy honnan érkezik majd. Tehát ez a hiány, amit ugyancsak elfelejtettek kiírni a Facebookra.

- A város működésére tehát semmi pénz nem maradt a kasszában?

- A városi intézményekről, a polgármesteri hivatalról, a közterület-fenntartóról, az iskolákról, és az óvodákról T. Mészáros bizony nem gondoskodott, és erről a nevezett bejegyzésében szintén elfelejtett írni. Miután átvizsgáltuk a számokat, megállapítottuk, hogy közel 2 milliárdos kormánytámogatást tervezett be, melyből 1,2 milliárdnak egyszerűen nincs fedezete.

- Mit tudnak ezzel kezdeni?

- A kormánytól kapott ugyan a város szeptemberben 700 millió vissza nem térítendő támogatást, de ez a pénz csak egyharmada a szükségesnek. A hiány kétharmadának, tehát 1,2 milliárdos költségvetési hiánynak nincs meg a fedezete.

- Ennyi pénz hiányzik a város működéséhez?

- Sajnos igen. Ezt nekünk valahonnan – még nem tudjuk honnan – elő kell teremteni. Vagy 1,2 milliárdos tételt le kell faragni a város működéséből, vagy el kell érni, hogy a kormány adja oda ezt is. Ez T. Mészárosnak nem sikerült. Birtokomban van ugyanis a levél, amelyben a Pénzügyminisztérium államtitkára október 8-án, a választások előtt határozottan elutasít minden további támogatást. Ez tehát az ő saruk, lufi-költségvetést fogadtak el, aminek nincs reális alapja.

- Takarékoskodásra nincs esély?

- Intézményt nem vagyok hajlandó bezárni, és megcsonkítani sem akarom a várost. Beszédesnek tartom, hogy egy ilyen hiány mellett képes volt – csak az idén – 137 millió forintot kifizetni tanácsadói díjakra. Elképesztően soknak tartom a baráti ügyvédi megbízásokra, Lázárhoz közelálló közbeszerzési tanácsadókra, és így tovább elköltött összegeket. Sajnos elég sok van, ez mind be van betonozva, de ha mindet lemondanám, az idén már az sem lenne jelentős összeg. Mindezt csak azért mondtam el, mert T. Mészáros nem szégyellte azt állítani, hogy ránk hagyott egy vagon szabadon felhasználható pénzt, tehát mi dúskálunk az anyagiakban. Aminek éppen az ellenkezője az igaz, irtózatos hiányt sikerült összehozniuk azzal, hogy belehazudtak egy soha meg nem érkező kormánytámogatást a költségvetésbe. Ja, és őket kosarazta ki a kormány, nem minket, így nem tudják azt mondani, hogy azért nem kapta meg Érd, mert ellenzéki polgármestert választott. Ezt a gigahiányt tehát teljes egészében az ő kontójukra kell írni.

- A beruházások bizonyos részét nem tudná leállítani, vagy átütemezni?

- Nem, ugyanis nem az önkormányzat, hanem az állam mondja meg, hogy ki a közbeszerzések nyertese. Az állam hagyja jóvá a közbeszerzéseket, az állam köti a szerződéseket, és az állam adja a pénzt. Az állam nélkül az önkormányzatokban nincs mozgástér. Egyébként is kockázatos is lenne három iskola, illetve szociális gondozó építését leállítani.

- Ha így állunk, akkor mit tud tenni az érdi önkormányzat?

- Nincs mese, nincs más lehetőség: a kormánytól kérünk pénzt.

- Gondolja, hogy adnak egy ellenzéki önkormányzatnak?

- Remélem. Szeretnénk a veszteség finanszírozására rendkívüli támogatást kapni.

- Tényleg azt hiszi, hogy Orbán Viktor ad önöknek pénzt?

- Nincs más lehetőség, hisz T. Mészáros – aki ránk hagyta a költségvetést – azt írta be, hogy költségvetési támogatás. Ez pedig csak az államtól jöhet. Ez lényegében egy tervezési hiba, amivel valamit kezdeni kell. Ezért aztán az ellenzéki vezetésű Érd számít a kormány támogatására, ha már így hagyták itt ezt a várost. Biztos vagyok benne, hogy Orbán Viktor és kormánya nem fogja magára hagyni az érdi embereket.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom