Erre használja Orbán a felhatalmazását

HírKlikk 2020. május 19. 20:50 2020. máj. 19. 20:50

Orbán Viktor mintegy mellékes közlésével, miszerint visszaadja a járvány miatti rendkívüli felhatalmazásait, tárgytalanná vált a hazai és nemzetközi bírálatok egész sorának az a része, hogy időhatár nélkül, és akár a jogszabályok hatályon kívül helyezésére is kapta a rendeleti kormányzást, amit nyilván fenn akar tartani – áll a Frankfurter Allgemeine Zeitung világhálón még nem olvasható cikkében. Ám megerősítést nyertek az aggályok, hogy Orbán a felhatalmazást hatalmi bázisának erősítésére, az ellenzék gyengítésére használja.

A tudósító erre felhozta példának azt a rendelkezést, amely szerint különleges gazdasági övezeteket lehet létrehozni, és ezeket megyei fennhatóság alá lehet helyezni, beleértve az érintett település eddig iparűzési adóból származó bevételét is. Példaként a szerző Gödöt említette, ahol tavaly ősszel a fideszes polgármester helyére a Momentum jelöltjét választották polgármesternek. 

Akkor vált egyértelművé, hogy a kormány komolyan gondolja az önkormányzatokra mért csapást, amikor a parlamentben is beterjesztették a különleges gazdasági övezetekre vonatkozó törvényjavaslatot. Ennek semmi köze a járványhoz, és a felhatalmazás megszűnte után is fennmarad. 

Felhozta a szerző a hamis és rémhírek terjesztésére vonatkozó új büntetőjogi tényállást is, megemlítve, hogy már több mint 80 eljárást indítottak ennek alapján. A tisztségviselők tévedésről beszéltek, elejtett vádról, kártérítésről, és arról, hogy az ilyesmi normális egy jogállamban. Tény azonban, hogy az új jogcím alapján, a kormány bírálójának az ajtaja előtt reggel hatkor megjelent a rendőrség, házkutatást tartott, és lefoglalta s számítógépeket. Képeken mutatták, hogyan vitte el a rendőrség a gyanúsítottat, és az ilyen képek alighanem nagy hatásúak, különösen vidéken – írta Stephan Löwenstein. 

 
Forrás: Hírklikk