Erzsébetvárosi történet

Dr. Dávid Ferenc       2019. augusztus 5. 15:42 2019. aug. 5. 15:42

„Múlt szerdán elköszöntem attól a szűkebb politikai közösségtől, ahol az elmúlt 26 évben politizáltam. Elmondtam és megindokoltam a döntésemet. Elfogadták és megértették. Korábban azért tértem vissza a helyi politika fősodrába, mert a velem történtek után rehabilitálódni szerettem volna. Ez számomra azt jelenti, hogy bármilyen választáson elindulhassak jelöltként. Országgyűlési képviselőjelöltként, polgármesterjelöltként vagy önkormányzati képviselőjelöltként, ez tulajdonképpen mindegy. Határozott véleményem ugyanis az, hogy csak a választók tudnak rehabilitálni egy meghurcolt politikust.” – így üzent közösségi oldalán olvasóinak Hunvald György, az MSZP egykori politikusa.

Ezt követően azt is bejelentette, hogy független jelöltként indul a VII. kerületi polgármester választáson, azaz az ellenzéki pártok többségének támogatásával rendelkező jelölt (Niedermüller Péter) riválisa lesz. Vattamány Zsolt (FIDESZ) mostani kerületi polgármester - gondolom - a nagy melegben már ki is kérte az első pohár sörét, és elégedetten csettintett: ellenzéki összefogás helyett totális ellenzéki széthúzás (Nidermüller, Hunvald). A jelenlegi polgármesternek csak annyi a feladata, hogy ne „zavarja” a két jelölt gladiátori küzdelmét: a kifáradt életben maradott harcost majd ő döfi le.

Nem vagyok erzsébetvárosi, nem vagyok polgármesterjelölt és nem vagyok tagja egyik pártnak sem. Mégis úgy érzem, hogy jogom van megkérdezni: hogy a bánatban lehet/lesz valaki 26 év direkt politizálást követően (Hunvald MSZP-s országgyűlési képviselő és MSZP-s polgármester volt) egy pillanat alatt független?! Vagy a párthoz kötődése volt hamis és haszonelvű, vagy a mostani „függetlensége” hiteltelen. Hunvald György emberi keserűségét megértem, politikai sasszézását és felelőtlenségét viszont nem fogadom el.

Az is elgondolkodtat, hogy Hunvald úr számára tök’ mindegy, hogy milyen választáson indul el, számára csak az a lényeg, hogy a választók visszahelyezzék jogaiba. Álláspontom szerint a közelgő önkormányzati választás nem lehet a meghurcolt politikusok „rehabilitálódásának” színtere. A VII. kerületi együttműködő ellenzék nem okozója Hunvald hányattatásainak, ezért abszolút méltatlan, hogy a volt szocialista polgármester a DK-s Niedermülleren és csapatán akarja elverni a port. Úgy tűnik, hogy Hunvald számára saját politikai karrierjének újraindítása sokkal fontosabb, mint Erzsébetváros jövője.

Egyébként meg volt pártjával is jól kitolt. Egy hónapon belül ugyanis ez a harmadik negatív személyi hír az MSZP háza tájáról: volt Szanyi-visszahívás, Tóbiás-felszólítás és most Hunvald távozás; mindegyik „visszaüt” az MSZP-re és nehezíti a politikai közösség előrelépését. Hunvaldnak csak ennyit számít 26 év „politikai házasság”, a mézes hetekre és sikeres évekre már nem emlékszik. A válás és az új „független” karrier lehetősége mindent felülír.

Igen, tudom. A hála és az együttérzés nem politikai kategória.