Észak-Korea önti a lőszert az orosz agresszióhoz

HírKlikk 2023. október 18. 17:40 2023. okt. 18. 17:40

Észak-Korea konténerek százaiban szállít lőszert és fegyverzetet Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz, derítette fel az amerikai és a brit hírszerzés.

A Washington Postnak átadott, felderítő műholdakról származó tűéles légi felvételek világosan mutatják, hogyan rakodják be a konténereket egy észak-koreai kikötőben, majd rakodják ki egy távol-keleti orosz kikötőben. A hadianyagot innen vasúton szállították – és feltehetően továbbra is szállítják – Tyihoreck nagy orosz hadianyagraktárába, viszonylag közel az ukrán határhoz. A városban az orosz légierőnek is támaszpontja van.

A fejlemény gyanítható volt, miután Kim Dzsong Un, Észak-Korea diktátora a múlt hónapban a Covid-járvány óta először hagyta el országát, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzék. Kim kijelentette, hogy Moszkva első helyen áll országa külkapcsolataiban és teljes támogatásáról biztosította Putyin Ukrajna elleni háborúját. Viszonzásul feltehetően fejlett technikát kért az oroszoktól hadiipara, benne atomfegyverei fejlesztéséhez. Látogatásán elvitték egy vadászgépeket gyártó üzembe és egy űrkísérleti állomásra is.

A két Korea az 1953-as fegyverszünet után (amelyet máig nem követett békekötés) óriási hagyományos fegyverkészleteket halmozott fel az esetre, ha kiújulnának az ellenségeskedések. A hajdan a Szovjetunió által felfegyverzett Északnak igen jelentős készletei vannak éppen olyan rakétákból és tüzérségi lövedékekből, amelyeket az orosz haderő máig használ, és gyártanak olyan hadfelszereléseket, amelyekre Putyinnak hadjáratához szüksége lehet. A diktatúra fejlett hadiipara arra is képes, hogy felgyorsítsa a rakéták, lövedékek termelését.

A felderítés régebbről ismerte az ügyben feltűnt két orosz konténerszállítót, amióta azok Szíriában láttak el hasonló feladatot az orosz haderő számára. A hajók útjaikon kikapcsolják az önműködő rendszert, amellyel a vízi járművek mozgásukat jelzik, de nem maradhattak rejtettek az űrkamerák előtt. A megfigyelés szerint azok augusztus óta legalább ötször tették meg az utat az észak-koreai és az orosz kikötő között, ami azt jelenti, hogy konténerek százait továbbították. „A KNDK és Oroszország között kiszélesedő katonai együttműködés, beleértve hadianyagok átadását, aláássa a regionális stabilitást”, kommentálta a híreket az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom