Etikai alapon sem támogatja biztosjelöltként Trócsányit az MSZP

HírKlikk 2019. szeptember 11. 14:32 2019. szept. 11. 14:32

Továbbra sem elfogadható az autoriter rendszert kiszolgáló, jogállam-lebontó Trócsányi biztosjelölti személye a szocialisták számára, erről beszélt Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője szerda reggel az ATV Start című műsorában.

„Egy olyan személyt jelölni az Európai Bizottságba, aki mindvégig csak kiszolgálta a pártérdekeket, a miniszterelnök személyes érdekét, és lebontotta a jogállamiságot Magyarországon, a fékek és egyensúlyok rendszerét (…), inzultus az európai értékekkel szemben” – ismertette a TV műsorban az MSZP álláspontját Mesterházy Attila egy helyzetértékelő egyeztetés után. Erre azt követően került sor, hogy Ursula von der Leyen bemutatta biztosjelöltjeit, köztük a botrányos Trócsányi Lászlót, bővítési és szomszédságpolitikai biztosjelöltként.

„Teljesen egyetértek Ujhelyi Istvánnal abban, hogy ezt a bizottságot nem lehet ebben a formában támogatni. (…) Annak az elvi alapja is megvolt, hogy a Főbiztos Asszonyt miért nem szavazta meg és annak is megvan az elvi, politikai  és szakmai alapja is, hogy ezt a biztosságot Trócsányival együtt miért nem szabad megszavazni” – tette hozzá.

A biztosjelölti pozícióban rejlő lehetőségeket a következőképpen értékelte  az ellenzéki politikus: „Sikertörténetet nem nagyon lehet belőle csinálni, mert valójában az elmúlt ötéves ciklusban sem volt bővítés (…), mégis érdekes ez a portfólió. Nagyon sok olyan ország van, amelyik szeretne csatlakozni az Európai Unióhoz, a Balkánon és itt a mi régiónkban, Magyarországhoz közeli országok is. És bizony, Trócsányi – ha átmegy személye a parlamenten – lehet ezeknek az országoknak a lobbistája.”

A portfóliók átrendeződése kapcsán, amelyben a jogállami biztosjelöltséget most egy cseh, tehát kelet-közép-európai jelölt kapta Frans Timmermans helyett, Mesterházy Attila elmondta, szerinte ezt több tényező is befolyásolhatta. „Timmermans most egy másik, szintén nagyon fontos portfóliót kap, és ugyanúgy megmarad a Bizottság egyik első számú embere. Zöldügyi biztos lesz, és ha megnézzük, most egész Európa a klímaváltozással, a globális felmelegedéssel foglalkozik (…): pozitív megfontolás lehetett, amiért Timmermans egy másik területet kapott, hiszen a klímaváltozás is egy olyan terület, ahol át kell törni bizonyos akadályokat, bizonyos ipari lobbikat, bizonyos gazdasági lobbikat.”

A portfóliók komplex értékeléséről, és azon belül bővítési biztosi szerep jelentőségéről kérdezve Mesterházy elmondta: „Picit várni kell még annak értékelésével, hogy hol, melyik ország, miért éppen az adott biztosjelölti pozíciót kapta. (…) De az teljesen egyértelmű, hogy Trócsányi alkalmatlan erre: kimondottan egy inzultusnak tartom én is azt, hogy őt merte jelölni a kormány. De nem szabad semmiképpen azt a hibát sem elkövetnünk, hogy rögtön azt mondjuk, hogy ez egy értéktelen portfólió. Külpolitikai mozgástér-bővítés szempontjából, ez lehet egy értékes portfólió Magyarország és a magyar miniszterelnök számára” – zárta szavait Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.