Euractiv: a magyar EU-elnökség átmeneti elnökség lesz, kevés törvényalkotással

HírKlikk 2024. június 16. 06:30 2024. jún. 16. 06:30

Magyarország uniós soros elnöki programjának irataiba nézhetett bele az uniós portál, és a kiszivárgott dokumentumok alapján írt a magyar energetikai, közlekedési és környezetvédelmi tervekről.

Magyarország július elsejétől veszi át Belgiumtól az EU soros elnökségét, a magyar félév azonban egybeesik az új Európai Bizottság beiktatásával, így kevés törvényalkotói munka várható, hiszen az új testület ősszel csak a saját prioritásainak összeállításával lesz elfoglalva – írja az Euractiv, vette észre az Euronews.

Igazából a belga elnökség által előkészített joganyagot fogja a magyar elnökség átültetni a gyakorlatba, de forradalmian új dolgok nem lesznek várhatóak 2024 második felében.

Az uniós portál belenézhetett néhány hivatalos magyar dokumentumba, így ezek alapján írt a magyar elnökség vázlatos terveiről.

Az energetika terén a magyar kormány a geotermikus energia fokozottabb hasznosítását fogja kezdeményezni – ez egybevág az Európai Parlament és a Régiók Bizottság javaslatával, amely ezen energiaforrás hatékonyabb kiaknázását szorgalmazta: szeptember 29-én Budapesten tartanak majd e témában egy szakértői konferenciát.

Terítéken lesz az energia-diverzifikáció jelen állásának elemzése, valamint a 27 tagállam nemzeti energia- és klímaügyi terveinek összehangolása.

A közlekedés terén a magyarok újra szeretnék tárgyalni a gépjárművezetői jogosítványok, a közlekedési járművekre vonatkozó környezetszennyezési kvóták, valamint az Európai Tengerészeti Biztonsági Hivatal (EMSA) jogköreinek ügyeit, és fejleszteni szeretnék az európai vasúti kapacitásokat, illetve növelni az azokon történő utasforgalmat.

A környezetvédelem ügyében a termőföldek védelme, a vízszennyezés és a műanyag-felhasználás csökkentése, a hulladékgazdálkodás modernizálása áll majd a magyar program homlokterében.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom