Európában Magyarország lehetne az első, ahol a Covid-fertőzés kezelésére bevezetik az Ivermectint

Millei Ilona 2020. december 14. 07:45 2020. dec. 14. 07:45

Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő tavasz óta rendíthetetlen harcot vívott azért, hogy a Nobel-díjas Ivermectin nevű gyógyszert, ami erősen gátolja a vírusszaporodást, Magyarországon is használják a Covid-fertőzöttek kezelésére. Ebben a harcban két orvos, dr. Merényi Attila és dr. Tóth Sándor, valamint az általuk működtetett nemzetközi Facebook oldal – ahová a világ minden tájáról érkeztek a tapasztalatok – is segített. Kiderült, ez a hatóanyag – amit a WHO is csak „wonder drug”-nak „csoda gyógyszernek” hív – alkalmas arra, hogy nagyon korai fázisban kezelve a Covid-fertőzött embereket, megakadályozza állapotuk súlyossá válását. Használatával hatalmas terhet lehetne levenni a kórházakról, hiszen a betegeket otthon is lehet kezelni. A jó hír, hogy december elején bejelentették: Magyarországon is elkezdik az Ivermectin koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát. Pusztai Erzsébet azt mondja: valószínűleg nem kell hozzá sok idő, hogy az eredményt lássák, mert az eredmények ma már egyértelműek. Óriási sikernek tartaná, ha Európában Magyarország lenne az első, ahol Covid-fertőzés kezelésére bevezetnék ezt a gyógyszert.

– Nagy harcot vívott azért, hogy az Ivermectint Magyarországon is használják a Covid-fertőzés ellen. Honnan tudott arról, hogy hatásos szer lehet?

– Tavasszal, amikor a járvány elkezdődött, és terjedt a világban, először a már létező gyógyszereket vizsgálták meg abból a szempontból, hogy vajon nem hatásosak-e a koronavírusok ellen. Ezek közt volt az Ivermectin, amelyik 2015-ben elsősorban parazita- és féregfertőzésekre való kivételes hatásosságáért Nobel-díjat kapott. Ausztráliában laboratóriumi körülmények között kimutatták, hogy erőteljesen gátolja a koronavírus szaporodását.  Ekkor kezdték el Covid-fertőzések ellen kipróbálni a világban, főleg azokon a helyeken, ahol a gyógyszer a féregfertőzések gyakorisága miatt ismert volt. Egyik tapasztalat jött a másik után, ami azt bizonyította, hogy valóban rendkívül jó hatása van. Ez persze önmagában kevés, hisz' ilyenkor tudományos kutatásokat kell indítani. El is indult rengeteg vizsgálat, csak hát, mire ezeknek a tudományos vizsgálatoknak tudományosan igazolt eredménye megjelenik, addig hosszabb idő telik el.  Sok országban – Dél-Amerikában például – elkezdték rendkívül széles körben adni, még prevenciós célból is. Kiderült, hogy ilyenkor is hat. A járványgörbe alakulásán láthatóvá vált, hogy például Peruban, azokon a területeken, ahol szélesebb körben adták az embereknek, hogyan javult a helyzet.

Miután ezt a nyilvánosság előtt egyre többször megemlítettem, megkeresett dr. Merényi Attila és dr. Tóth Sándor, akik folyamatosan figyelték az Ivermectinről szóló híreket. Addigra már egy nemzetközi Facebook oldalt is működtettek, és a világ minden tájáról érkeztek a tapasztalatok. Ehhez az oldalhoz indiai, görög, egyiptomi, amerikai, a világ legváltozatosabb tájain működő orvosok kapcsolódtak, és hozták az információt. Ennek alapján ismételtem meg, újra és újra, hogy figyelni kell erre a hatóanyagra. Most már odáig jutottunk, hogy az Egyesült Államokban december 4-én egy nagyon komoly orvoscsoport sajtótájékoztatón mondta el, hogy ez a hatóanyag alkalmas arra, hogy nagyon korai fázisban kezelve a Covid-fertőzött embereket, megakadályozza az állapotuk súlyossá válását. Hatalmas terhet lehet levenni a kórházakról, hiszen otthon lehet kezelni a betegeket. Ráadásul – a Magyarországon terjedő hírekkel ellentétben – ez a hatóanyag nem veszélyes! Van egy központi adatbázis, ahol a gyógyszerek mellékhatását összegzik. Ott írják le, hogy az Ivermectin esetén 3,7 milliárd adag bevétel történt. Tehát rettentő sok ember szedte – maga a WHO 100 millió adagot osztott ki Afrikában, a folyami vakság megelőzésére. (Az egy féregfertőzés, amit az Onchocerca volvulus parazita féreg okoz). Ennyi bevételből 1668, okilag az ivermectinhez kapcsolható mellékhatást jelentettek. Ebből 156-ot minősítettek súlyosnak, központi idegrendszert érintő mellékhatás 426 volt. Kevesebb tehát a mellékhatása, mint sok más, naponta használt lázcsillapítónak és egyéb gyógyszernek.

– Az Ivermectin tulajdonképpen nem megöli a vírust, hanem csak a szaporodását gátolja…

– Nagyon bonyolult módon, megállítja a vírusszaporodást a szervezetben, ezáltal nem tud kifejlődni, továbbmenni a vírusfertőzés. Ráadásul ennek a hatóanyagnak nem csak a szaporodás gátlására van hatása, hanem a szervezetben a gyulladás kialakulására is. Bonyolult, komplex hatássorozata van, tulajdonképpen nem véletlenül nevezik – a WHO is így hívja – „wonder drugnak”, „csoda gyógyszernek”.

– Amerikában is vizsgálódtak, meghallgatás is volt az ügyben, ha jól tudom…

– Azután néhány nappal, hogy az orvoscsoport megtartotta a sajtótájékoztatóját, az egyik szenátusi bizottságban volt a meghallgatás, ahol az orvosok elmondták, hogy miközben a rendkívül fontos vakcinakifejlesztésről rengeteg szó esik, arról nincs szó, hogy a betegek korai kezelésével milyen eredményeket lehetne elérni. Ha a tünetek megjelenése, és a fertőzés igazolása után nagyon korán kezdenék a kezelést, akkor igen sok ember állapotának súlyosbodását meg lehetne előzni, csökkenne a kórházak terhelése, és kevesebben jutnának el odáig, hogy lélegeztetőgépre kerüljenek. Az igazság az, hogy ez a molekula még a súlyosabb esetekben is csökkenti az állapotromlást, a gépre kerülést, és csökkenti a halálozást.

– Megelőzési céllal érdemes lenne szedni?

– Igen, ráadásul azt is elmondták az orvosok Amerikában, hogy ha a már igazolt Covid-fertőzött személy ezt a gyógyszert szedi, akkor sokkal hamarabb szűnik meg a vírus ürítése, tehát jóval rövidebb ideig lesz fertőzőképes. Az orvosok rendkívül sok előnyét sorolták föl ennek a molekulának, miközben a veszélyessége minimális. Vannak olyan esetek, amikor nem szabad bevenni. Elsősorban akkor, amikor a normálisan meglévő vér-agy gát sérült. (A vér-agy gát az emberekben egy nagyon határozott és erőteljes korlátja annak, hogy sokféle anyag bejusson az idegrendszerbe.) Ilyen például az agyműtét, a stroke, a koponyasérülés utáni állapot. Nem szabad alkoholt fogyasztani, barbiturat tartalmú nyugtatót és bizonyos véralvadás gátlót szedni mellette. Miután ez egy régi gyógyszer, és rengetegen szedték, pontosan ismert, hogy milyen esetekben vannak veszélyei.

– Magyarországon hallgattak önre ebben az ügyben?

– Nem hiszem, hogy énrám hallgattak volna, de miután sokan, sokféle módon beszéltek az Ivermectinről, és itthon is odafigyeltek a világban zajló folyamatokra, azt gondolták, hogy érdemes Magyarországon kipróbálni. Mivel nálunk csak állatgyógyászati célra van törzskönyvezve, ember kezelésére nincs, ezért nyilván szükség van arra, hogy egy vizsgálatsorozatot végigcsináljanak. Ha Magyarországon emberi használatra is törzskönyvezik akkor már nálunk szintén gyárthatják, mert ez egy olcsó, generikus készítmény.

– Ennek volt a következménye, hogy Kásler Miklós december 8-án bejelentette, hogy Magyarországon is elkezdik az Ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát?

– Nyilván sokfelől érkezett el az információ hozzájuk arról, hogy ez a készítmény alkalmas lehet arra, hogy a korai kezelésben megállítsa a súlyosbodást, és ezért döntöttek úgy, hogy kipróbálják.

– De támadták is magát a szert.…

– A NÉBIH által megjelentetett írásban nem a hatóanyagról, hanem arról írtak, hogy az állatgyógyászati készítmények veszélyesek lehetnek emberre. Ez így van. Az OGYÉI annyit írt le, hogy mivel nem bizonyított a hatékonysága, ezért nem ajánlja az ezzel való kezelést. Ezek a magyar jogszabályoknak megfelelő reakciók voltak. Volt egy akadémikus, aki cikket írt arról, hogy véleménye szerint, ezzel a szerrel mi a probléma. Én azt gondolom, hogy ő – mint kutató – nem tájékozódott a világban zajló terápiás folyamatokról, hiszen nem ez a fő területe, és nem volt elég információja arról, hogy a világban milyen sikereket értek el ezzel a szerrel a Covid kezelésében.

– Gondolja, hogy még az oltások megkezdése előtt Magyarországon is használni fogják?

– Nagyon örülnék neki, mert igen sok ember állapotán javíthatna. Az Ivermectin nem az oltás kiváltására van, hanem az oltásig is arra, hogy minél kevesebb ember jusson súlyos állapotba, vagy kerüljön a lélegeztetőgépre.

– Az Ivermectinnel kapcsolatos, most zajló magyarországi folyamatokat sikernek éli meg?

– Nagyon örülök, és örülnék annak is, ha ez a vizsgálat gyorsan eredményre vezetne. Valószínűleg nem kell hozzá sok idő, hogy az eredményt lássák, mert azok ma már egyértelműek. Óriási sikernek tartanám, ha Európában Magyarország lenne az első, ahol Covid-fertőzés kezelésére bevezetnék ezt a gyógyszert.

– Sokat harcolt érte.

– Sokszor beszéltem róla, és igyekeztem megismertetni azokat az híreket, amelyeket a már említett két orvoskolléga összegyűjtött. A nemzetközi Facebook csoport is rendkívül sokat segített ebben. Én csak közvetítője voltam annak, amit mások megfigyeltek, összegyűjtöttek, és a figyelmet igyekeztem felhívni rá. Egyébként a legtöbbet az interneten dolgoztam ezen, hiszen mindenhová, ahol ez a téma előkerült, igyekeztem eljuttatni az információt, megosztani a híreket a gyógyszer egyértelmű hatékonyságáról.

– De őrült ellenszélben…

– Én azt tapasztaltam, hogy sokáig nem vették észre, hogy ez a gyógyszer van, aztán sokan nem vették komolyan. Voltak, akik ennek a hatóanyagnak a használatáról szóló véleményt fantazmagóriának tartották A valóság egy idő után szerencsére meggyőzi a kétkedőket.