Eurostat: egyre nehezebb kitörni a szegénységből Magyarországon

HírKlikk 2024. szeptember 28. 10:15 2024. szept. 28. 10:15

Az Eurostat friss adataiból kiderül, hogy a szegénységi küszöb alatt élők átlagosan havi 102 ezer forintból élnek itthon. Az ATV Híradó által megkérdezett szakértők és politikusok szerint a szociális juttatások összegének emelésével, és a vidéki települések felzárkóztatásával lehetne csökkenteni a szegények leszakadását.

Az Eurostat felmérése szerint 29,5 százalék volt a szegénységi rés Magyarországon a friss adatok alapján. Minél nagyobb ez a mutató, annál nehezebb kitörni a szegénységből.

Az arányszám azt mutatja meg, hogy a szegénységi küszöb alatti jövedelemből élők átlagos jövedelme mennyivel marad el a szegénységi küszöbtől, vagyis a mediánbér 60 százalékától.

Büttl Ferenc közgazdász azt mondta, a magas arányszám oka az, hogy az elmúlt években a keresetek gyorsabb ütemben nőttek, mint a szociális ellátások, például a nyugdíj, vagy a családtámogatási ellátások összege.

„Ehhez képest azok a jövedelmek, amik az államtól érkeznek a háztartásokhoz, nem nőttek ilyen mértékben, többségük stagnált. Ahol növekedés volt, ott is sokkal kisebb mértékű volt. Tehát a tanulsága ennek a romló mutatónak az, hogy ideje a társadalmi jövedelmeket felzárkóztatni” – mondta a közgazdász.

A Híradó által megkérdezett szakértők úgy látják, a szegénységi rés csökkentése nem egy kormányzati ciklus alatt megvalósítható cél.

Forrás: ATV/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom