ÉVOSZ: Tragikus a helyzet

HírKlikk 2023. november 22. 19:35 2023. nov. 22. 19:35

Koji László szerint a tartalékoktól függ, melyik vállalkozás marad talpon. 

Jelenleg 4,7százalékkal kisebb az építőipar termelése, teljesítése, mint egy évvel ezelőtt volt – erről Koji László beszélt a KlikkTV Szempontok című műsorában. Az ÉVOSZ elnöke elmondta: 32 százalékkal kisebb a rendelésállományuk, mint egy évvel ezelőtt volt, és létszámkibocsátó ágazat lett az építőipar. De vannak alágazatok, amik még rosszabb helyzetben vannak: a mélyépítési alágazat, az út-, vasút-, infrastruktúra-, csatornaépítés, ezeken a területeken 42 százalékkal kisebb a rendelésállomány, mint egy évvel ezelőtt volt. 
 
„Tragikus a helyzet. Az a kérdés, hogy melyik vállalkozásnak, mennyi tartaléka van, és minél kisebb egy vállalkozás, annál kevesebb a tartaléka, hogy ezeket a nehéz hónapokat vagy másfél évet túlélje” – jelentette ki Koji. A szakértő szerint a háttérben az áll, hogy az állami megrendeléseket 2025-ig halasztják, aminek az értéke 3000 milliárd forint, valamint a lakosság kivár a felújítással vagy az építéssel. 
 
Kötelezettséget szeg a kormány
 
Kiss Balázs, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés kommunikációs munkatársa a műsorban arról beszélt, a kormány 2012 óta szisztematikusan veri szét az érdekegyeztető fórumokat. Mint mondta, ebben az évben a közszféra fórumát nem hívták össze, holott azt igényelték a szakszervezetek többször is. 
 
Azt mondta: miután a nemzetközi szerződésekben a kormány garantálta, hogy tárgyal a munkavállalókkal, azonban ez nem történik meg, a kormány kötelezettséget szeg.

A teljes interjúkat a szombaton megjelenő KlikkTV Szempontok című műsorában nézheti meg. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom