Ez a jármű jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar utakon

HírKlikk 2019. július 28. 05:15 2019. júl. 28. 05:15

Csökkent tavaly a kárgyakoriság a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál (kgfb).

Mindössze három százalékos volt tavaly a kárgyakoriság a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál (kgfb) – írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai nyomán a Napi.hu.

Ez azt jelenti, hogy egy év alatt a járművek 3 százaléka okozott kgfb-s balesetet.

Nem csak a személyautóknál, de szinte minden más gépjármű-kategóriában javultak a mutatók. A motorosok különösen sokat fejlődtek, a 2017-es 1,03 százalékról 0,53 százalékosra csökkent náluk a kárgyakoriság. A buszoknál is csökkenést mértek, 13,83 százalékos volt ez a mutatójuk, de a 80 személyesnél nagyobb tömegközlekedési eszközöknél nőtt a kárgyakoriság, a 35 százalékot is meghaladta. A buszoknál csak a trolik veszélyesebbek, ötből kettő okozott balesetet. A tehergépkocsik és a vontatók is hagyományosan sok kárt okoznak, de tavaly ezekben a kategóriákban is csökkent a kárgyakoriság.

A legnagyobb veszélyt az utakon továbbra a statisztikák alapján a kamionok jelentik a többi autósra nézve. A teherautóknál a kárgyakoriság eleve magasabb, mint a személygépkocsiknál, 5,57 százalékos, ezen belül a 12 tonnánál nagyobb össztömegűeknél 10,56 százalékos volt. Ezek a járművek 756 ezer forintos átlagkárt okoznak, másfélszer akkorát, mint a többi teherautó.

Forrás: Napi.hu