Ez a növény lehet a jövő nyertese Magyarországon
Hazánk különösen sokat profitálhat ebből a növényből, amely egyes, az aszályos időszakok által jobban érintett térségekben a kukorica alternatívája lehet, Európa legnagyobb vetőmag-előállítóiként pedig további lehetőségek nyílhatnak meg az ország előtt – hangzott el a 4. Európai Cirokkonferencián, Budapesten. A konferencián a termesztés globális, regionális és lokális kihívásain kívül, sok szó esett a felhasználási lehetőségekről, illetve arról, hogyan változhatnak ezek is a következő időszakban.
Az Agrárszektor tudósítása szerint az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen Balogh László, a Lidea Seeds termékmenedzsere elmondta: Magyarországon a tavaszi vetésű szántóföldi növények közül még mindig a kukorica a meghatározó, az elmúlt időszakban volt, hogy 1,5 millió hektáron vetették. Ez azonban a klímaváltozás és a mind aszályosabbá váló időjárás miatt elkezdett változni. A szakember szerint a termelők egyre inkább szembesülnek vele, hogy a kukoricatermés elmarad a várttól, a termelés biztonsága pedig kockázatosabbá vált. Ezért a termelők elkezdtek olyan alternatívát keresni, amelyhez nem kell külön beruházásokat eszközölni, a meglevő gépeikkel, eszközeikkel is meg tudják termelni, valamint jól termelhető és jövedelmező.
A termékmenedzser szerint így találtak rá a cirokra, amelynek az akkori fajtái ugyan még nem voltak alkalmasak a nagyüzemi termelésre, azonban ez azóta szerencsésen megváltozott. Balogh László szerint a gazdák döntését egy másik, ugyancsak a klímaváltozáshoz köthető faktor is befolyásolta: mégpedig az, hogy korábban ismeretlen kártevők és kórokozók jelentek meg Magyarországon, és most már ezekkel is számolni kell.
Kovács István Dezső, KITE Zrt. terménykereskedelmi üzletágának igazgatója ezzel egyetértve hozzátette, hogy a cirok termelési biztonságot tud nyújtani a termelők számára, valamint folyamatosan van rá kereslet, így jövedelmező is.
Feczák Gábor, az Agroszemek Kft. ügyvezetője úgy látta, hogy a termelők már jó ideje tisztában voltak vele, hogy az aszálynak kitettebb időjárás miatt a cirok jó alternatíva lehet, az igazi áttörés az volt, hogy a feldolgozói oldalon is felismerték a növény kedvező tulajdonságait.
Fazekas Miklós, az Alfaseed Kft. ügyvezetője szerint Európában még sokat kell fejlődni a cirok étkezési célú felhasználása terén. Mint mondta, Észak-Afrikában és Ázsiában az élelmiszerkönyvekben is benne van, ahol a cirok nem a gluténmentes, hanem a hagyományos kenyerek alapanyagaként szerepel, vagyis ez az egyik leginkább széleskörűen használható növény. Ám a lehetőségek kiaknázásához folyamatos tanulási folyamatra van szükség. Kovács István Dezső szerint az élelmezés mellett a bioetanol célú felhasználás is fontos lehet a jövőben. Mint mondta, ha a mostaninál jóval nagyobb terménymennyiség áll rendelkezésre, akkor ebbe az irányba is el lehet majd indulni vele.
Fazekas Miklós elmondta, hogy Magyarországon a 2000-es évek elején még csak 5 ezer hektáron foglalkoztak a cirokkal, ez mostanra 50-60 ezer hektárra nőtt, vagyis megtízszereződött a növény vetésterülete.
A vetésszerkezet-váltással, növekvő vetésterülettel együtt járnak betegségek, kórokozók megjelenése. Ezekre a nemesítőknek kész válaszokkal kell rendelkezniük, különben a ciroktermesztés növekedése csak pillanatnyi fellángolás lesz.