Ez a sonka is bekerült a Magyar Értéktárba
A nyugat-magyarországi régió egyik legmeghatározóbb élelmiszeripari vállalata, az idén 111 éves Pápai Hús Kft. sonkái, a Hungarikum pályázat eredményének köszönhetően, bekerültek a Magyar Értéktárba – közölte a társaság .
Ez egyértelműen jelzi, hogy a Pápai Hús és annak sonkái jelentős szerepet játszanak a helyi és nemzeti identitásban és fontos értékei a magyar kultúrának.
A közlemény szerint a Magyar Értéktárba való bekerülés Magyarországon egy hivatalos eljárás, amelynek célja, hogy azonosítsa, dokumentálja és megőrizze a helyi, megyei és országos szinten jelentős értékeket. Az örökséglistában olyan termékek kapnak helyet, amelyeknek meghatározó szerepük van a hazai kultúra szempontjából, akár történelmi, természeti, gazdasági vagy más szempontból.
Kiemelték, hogy tradicionális eljárással készül a Pápai sonka, amely gyártásának több mint egy évszázados hagyománya van. A sonka számos hagyományos magyar étel alapanyagaként szolgál, és kulturális ünnepek, események nélkülözhetetlen eleme, )így nemcsak előállítása, hanem fogyasztása is jelentős, erősíti a nemzeti identitást és összetartozást" – írta közleményében a társaság.
Szappanos Péter, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője a közleményben megjegyezte, nagy öröm számukra a kitüntetés, hiszen tovább erősíti a vállalat vezető szerepét a magyar gasztronómiai örökség védelmében és népszerűsítésében, illetve növeli termékeik presztízsét is.
Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a közleményben rámutatott, a Húsgyár és annak jogelődjei alapvetően megváltoztatták Pápa városának helyzetét. Évtizedek óta munkahelyeket teremtenek, ezáltal támogatva a helyi lakosság megélhetését.
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pápai Hús Kft. nettó árbevétele 2023-ban 25,833 milliárd forint, egy évvel korábban 21,030 milliárd forint volt. A társaság tavaly 3,480 milliárd forint, 2022-ben pedig 4,137 milliárd forint veszteséggel zárt.