Ez az ügy már a kafkai világhoz tartozik

NVZS 2021. október 15. 08:05 2021. okt. 15. 08:05

„Ez nem lehet más, mint a törvény teljes félreértelmezése, ha azonban egy központi irányvonal, akkor az ügy már a kafkai világhoz tartozik” – így kommentálta Pusztai Erzsébet az új jogviszonyt aláíró egészségügyi dolgozókhoz intézett figyelmeztetést, miszerint még az ingatlanjukat sem adhatják ki az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélye nélkül. A korábbi egészségügyi államtitkár, egészségügyi szakértő szerint jó lenne tudni, mire alapozták ezt az álláspontot, amit azonnal meg kellene változtatni. A Hírklikk megpróbált utánajárni az ügynek, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A 24.hu szúrta ki Kunetz Zsombor Facebook-posztját: az egészségügyi szakértő lehozta a Debreceni Egyetem Klinika Központjának igazgatója által, a részlegvezetőknek küldött körlevelet, amelyben emlékeztet arra, hogy – az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal (eszj) együtt jár a főálláson kívüli egyéb keresőfoglalkozások, díjazásért végzett tevékenységek (tudományos, művészeti, lektori, jogi oltalom alá tartozó munkák) engedélyeztetése az Országos Kórházi Főigazgatóság által. Ám ezen túl a körlevél – az Országos Kórházi Főigazgatósággal történt egyeztetésre hivatkozva – arra is felhívja a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozóknak még az ingatlanuk kiadásához is be kell szerezniük az Országos Kórházi Főigazgató engedélyét.

Hangsúlyozva ugyan, hogy ő nem jogász, Pusztai Erzsébet mégis meg van arról győződve, hogy ez a törvény teljes félreértelmezése. Úgy gondolja, hogy összekeverik a dolgokat, s azt hiszik, hogy az ingatlankiadásra is vonatkozik a tilalom. Miután egyetlen helyen fordult elő, az a gyanúja, hogy helyben értelmezett valaki félre valamit. „Ha azonban ez a központi irányvonal, akkor az már a kaffkai világhoz tartozik” – szögezte le, hozzátéve: egészen elképesztő, hogy mi folyik az egészségügyben, miközben fokozódik a koronavírus-járvány, amiről mintha nem is vennének tudomást. Úgy tesznek, mintha nem létezne.

Szerinte az igazi kérdés, hogy mit mondanak hivatalosan, a klinikai központ mire alapozta a körlevél tartalmát. Milyen jogszabályokra hivatkozhatnak? „Bölcs lenne, ha sürgősen válaszolnának a kérdésre”. A maga részéről Pusztai Erzsébet mindenesetre azt reméli, hogy sürgősen visszavonják a felhívást.

Mi megpróbáltuk megtudni a szükséges információkat. Kérdésekkel fordultunk az Országos Kórházi Főigazgatósághoz, s mielőbbi válaszokat kértünk. Az alábbiakat kérdeztük:

– Mire alapozták ezt az álláspontot?

– Milyen jogszabály támasztja alá, hogy az ingatlan bérbeadása is az engedélyköteles jövedelemszerzés körébe tartozik az eszj-sek esetében?

– Nem gondolják-e, hogy ez téves megközelítés, és hogy azonnal vissza kellene vonatni a körlevél ezen kitételét?

– Nem gondolják-e, hogy ezzel még több egészségügyi dolgozót üldöznek el a szakmától, legalábbis attól, hogy idehaza éljen a hivatásának?

E sorok írásáig nem érkezett meg a válasz a kérdéseinkre. Mihelyst kapunk válaszokat, beszámolunk róluk.