Ez még sokba kerülhet a Suzukinak!

HírKlikk 2019. február 11. 10:17 2019. feb. 11. 10:17

Soha nem tulajdonoltam és soha nem is vezettem Audit, mégis tudtam, hogy az Audi jobb gépkocsi, mint a Suzuki. Anyagi korlátaim miatt nem német autóval jártam, viszont Suzukiból kettőt is hajtottam, és a mai napig jó visszagondolni rájuk. Mindkettő megbízható, vonzó, barátságos kiskocsi volt.

Mindez nem mondható el az autók esztergomi gyártójáról. A Magyar Suzuki Zrt. - nem először (!) - durva es erkölcstelen módon gátolni próbálja a munkavállalók alkotmányos jogát, nevezetesen a dolgozókat képviselő munkavállalói érdekképviselet megalakulását, amelyet a gyár alkalmazottai az VASAS Szakszervezeti Szövetség alapszervezeteként kívánnak működtetni.

Az utóbbi hetek történéseinek ismeretében (csaknem egyhetes munkabeszüntetés a győri Audi-nál, figyelmeztető sztrájk a miskolci SEG Automotive üzemében) megfontolatlan lépés volt azonnali hatállyal elbocsájtani a gyárban alakuló szakszervezet választott vezetőjét. Ez még sokba kerülhet a Suzukinak.

Nem az elvesztett munkaügyi per költségeire gondolok (azt egy ekkora cég zsebből kipengeti), hanem a vállalat jövőbeni hírnevére. Mától ugyanis a japán bázisú céget a közbeszédben csak úgy fogják meghivatkozni, „ja, tudjátok az az autógyártó, ahol a jogszerűen megválasztott szakszervezeti vezetőnek a munkaviszonyát azonnali hatállyal felmondták, és nyomban biztonsági őrök távolították el a gyár területéről, pedig 14 évig becsületesen végezte a munkáját”.

Ifjú koromban a Fáy utcai stadion törzsközönségéhez tartoztam, társaimmal ájultan néztük az angyalföldi Isteneket (Mészöly, Ihász, Farkas stb.) A szakszervezeti VASAS-ok most jó példát mutatnak másodosztályban tengődő focistáknak is: küzdeni kell állhatatosan, hinni kell a győzelemben és akkor jön az eredmény! Tehát kétszer is: Hajrá VASAS!

 

Szerző: Dr. Dávid Ferenc

a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének korábbi főtitkára

Forrás: Hírklikk