"Ez nem a kormány és az ellenzék csatája "

HírKlikk 2019. február 4. 16:04 2019. feb. 4. 16:04

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint méltatlan politikai csata zajlik az ápolási díj ügyében. Kovács Ágnes, az érdekképviseleti szervezet elnöke hétfőn nyílt levelet tett közé, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyatékosok ügye szakpolitikai kérdés, nem pedig a kormány és az ellenzék csatája.

A MEOSZ elnöke "az érintetteknek, az államnak, az érdekképviseleteknek, a politikának és a társadalomnak" szóló nyílt levélben egyebek mellett azt írta, hogy "51 700 magyar család ügye ürügy lett egy politikai és méltatlan csatában".

Kovács Ágnes szerint a MEOSZ és a többi öt országos érdekvédelmi szervezet, az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete megalapozott, valódi érdekvédelmi munkája eredményeként, a kormánnyal folytatott tárgyalások nyomán már hajszálnyira volt a megoldás hogy valamennyi ápolási díjban érintett család helyzete megnyugtatóan rendeződjön. A "hangoskodók", és ezt a "nagyszerű lehetőséget" ki nem hagyó ellenzéki politika azonban közbelépett, mert nem értette meg a felelősségét - írta.

Arra hívott fel mindenkit, hogy a jövőben az érintett családok helyzetét rendező valódi változtatás szándékával közelítsenek a fogyatékosok ügyéhez.

Kovács Ágnes azt is kérte, hogy a jövőben a fogyatékos embereket érintő kérdések kormányzati gazdája maradjon a szociális ügyekért felelős tárca.

A kormány tavaly év végén döntött a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) januári bevezetéséről, ez az új támogatási forma lényegében az ápolási díj egy újabb kategóriáját jelenti. A gyodot a súlyos állapotban lévő, önellátásra képtelen gyermekek szülei kaphatják, függetlenül a gyermek életkorától, a támogatás havi összege bruttó 100 ezer forint. 

Tavaly még háromféle - alapösszegű, emelt és kiemelt - ápolási díj létezett, januártól pedig így már négyféle. A gyodot úgynevezett átsorolással automatikusan megkapják azok a szülők, akik tavaly december 31-én valamelyik másik ápolási díjat kapták.

A négyféle támogatást jelenleg mintegy 50 ezer család kapja, közülük 18 ezren a gyodot.

Az alapösszegű ápolási díj bruttó 37 490 forint, az emelt összegű 56 400 forint, a kiemelt 67 485 forint, a januárban bevezetett gyod pedig bruttó 100 ezer forint. 

Forrás: MTI/Hírklikk