Ez nem bértárgyalás – szól a figyelmeztetés

HírKlikk 2020. november 27. 17:00 2020. nov. 27. 17:00

„A jogállamiság nem lehet adok-kapok típusú alku tárgya, egy olyan közösségben semmiképpen sem, mint az Európai Unió. Ám Magyarország ezt sajnos másként látja” – mutatott rá kommentárjában a tekintélyes német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung, amely szerint az EU-nak – bár Budapest ezt üzeni – nem feladata, hogy ajánlatokat tegyen Magyarországnak, mert nem bértarifa-tárgyalásokat folytat vele.

„Az ilyen állásfoglalásokat ismerjük a bértarifa-tárgyalásokról. Az egyik fél azt mondja, hogy az ellenoldal ajánlata sajnos nem kielégítő, és ezért változtatni kell rajta. Éppen így jár el most Magyarország az Európai Unióval szemben. Orbán Viktor nem akarja hagyni, hogy akadályozzák terve megvalósításában, hogy Magyarországát „kereszténnyé”, de már nem liberálissá alakítsa – mutat rá a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az EU viszont joggal adódik a magyarországi – és vele a lengyelországi – jogállamiság miatt. Egy magyar miniszter csütörtöki kijelentése, amely szerint az EU még nem tett megfelelő ajánlatot ahhoz, hogy visszatartsa Magyarországot a vétótól, nagyon egyértelműen mutatja, hogy miként értelmezi a budapesti vezetés az EU-t: Brüsszelt gazdasági partnernek, és főleg pénzadományozónak tekinti, de a kapott eszközök felhasználásában nem akar bepillantást engedni a kártyáiba. És már nem is fontosak azok a demokratikus értékek, amelyeknek Budapest a fordulat idején a példaképe volt. „Az EU-nak nem feladata, hogy ajánlatokat tegyen Magyarországnak, mert nem bértarifa-tárgyalásokat folytat vele” – írta a lap.

Forrás: Hírklikk