Ezek idén a legjobb magyar felsőoktatási intézmények

HírKlikk 2022. november 27. 05:30 2022. nov. 27. 05:30

A HVG idén is elkészítette a magyar egyetemek és főiskolák kiválósági sorrendjét. Az összeállításnál többek között figyelembe vették az oktatók tudományos fokozatait, ahogy vizsgálták a hallgatói kiválóságot is.

HVG Diploma kiadvány felelős szerkesztője, Szabó Fruzsina az InfoRádiónak nyilatkozva ismertette a rangsort – írja a Napi.hu.

Az első helyére idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem került. Az ezüstérmet a Szegedi Tudományegyetem, a bronzot pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szerezte meg. Korábban ez a két intézmény a HVG szerint egyszerre osztozott a dobogó második fokán.

A negyedik helyre a Debreceni Egyetem, az ötödikre a Semmelweis Egyetem, a hatodikra a Budapesti Corvinus Egyetem került.

Szabó Fruzsina elmondta, a felsőoktatási rangsor összeállításakor figyelembe vették az oktatói kiválóságot. Olyan adatokból dolgoztak, mint az adott felsőoktatási intézményben dolgozó oktatók tudományos fokozatainak száma. Ezen belül is külön vizsgálták, hogy köztük mekkora az MTA-doktorok aránya. Illetve azzal is számoltak, hogy egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra hány hallgató jut

A kiadvány szerkesztői a hallgatói kiválóságnál az első helyes jelentkezők számát különösen lényeges szempontnak tartották, ahogy azt is nézték, hogy a hallgatók hány százaléka rendelkezik már elsőévesként nyelvvizsgával, és hoz magával a középiskolából tanulmányi versenyen elért eredményeket.

Azt is figyelembe vették, hogy az egyes magyar egyetemek hol szerepelnek, szerepelnek-e egyáltalán a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban.

Forrás: Napi.hu