Korlátozta az átutalásokat az OTP

HírKlikk 2024. május 10. 04:45 2024. máj. 10. 04:45

Fontos üzenetet kaptak az OTP bankszámlás ügyfelei, akik közül sokan a mobilbanki vagy interbanki belépésük alkalmával szembesülnek a figyelemfelhívással, miszerint a biztonságuk érdekében 1 millió forintos napi átutalási limitet állított be a bank az internetes felületein. A változtatásról ugyan az OTP már korábban is tájékoztatta az ügyfeleit, azonban a Bank360.hu tapasztalatai szerint sok bankszámla-tulajdonost mégis váratlanul ért a módosítás és nem érti azt.

A 2024. május 8-tól bevezetett automatikusan 1 millió forintos napi átutalási limit azt jelenti, hogy az OTP-nél folyószámlát vezető ügyfelek a pénzintézet internet- és mobilbankjából más pénzintézetnél vezetett bankszámlára csak akkor utalhatnak ennél több pénzt, ha előbb ezt a limitet módosítják. Ezt tehát egyáltalában nem akadályozza meg, hogy egy napon belül egymillió forintnál több pénzt utaljon át valaki a számlájáról, csak egy plusz biztonsági lépéshez köti mindezt – magyarázzák a Bank360.hu szakértői.

Az OTP azzal indokolta a döntést, hogy az elszaporodó internetes és telefonos csalások jelentős részét ezzel ki lehet védeni, de mindenképpen megnehezítik vele a csalók dolgát. Az ilyen esetekben jellemzően ennél nagyobb összeget csalnak ki a károsultak számlájáról, miközben egyébként egymillió forintnál többet csak nagyon ritkán utalnak az ügyfelek, akiknek így ez a plusz adminisztratív lépés nem jelenthet rendszeres többletterhet, a biztonságuk pedig megér ennyit, ha éppen valamiért (például egy autóvásárlás vagy ingatlanvétel miatt) ennél több pénzt kell átutalniuk a számlájukról.

Az OTP ezzel az intézkedéssel elébe ment a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik ajánlásának, amely az internetes csalásokkal szembeni intézkedéseket vár el a bankoktól.