Ezt már senki ne higgye el Orbánéknak!

HírKlikk 2020. február 8. 17:10 2020. feb. 8. 17:10

A Politico hasábjain szállt vitába Varga Judittal Budapest klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettese. Dorosz Dávid az igazságügyi miniszter vendégkommentárjára válaszként küldött írást az amerikai lap európai kiadásának, sokatmondó felütéssel: Ne bízzatok Magyarország keresztény-konzervatív zöldre mosásának, ami komoly veszélyt jelent a sikeres klímavédelemre. „Orbán Viktor kormánya nem a klímavédelem bajnoka” – szögezi le a szerző. 

Dorosz a válaszában a többi szélsőjobboldali populistához – köztük Donald Trumphoz és a brazil Jair Bolsonarohoz – hasonlítja Orbán Viktort, ahogy rutinszerűen a vállalati érdekeket a klímavédelmi lépések fölé helyezi. Orbán komoly adócsökkentést hajtott végre a társaságok számára, miközben elrohasztotta a szociális és egészségügyi rendszereket, enyhtett a munka törvénykönyvén és Európában a legmagasabb áfakulcsot vezette be. Mindeközben pedig az Európai Uniótól érkező támogatások jelentős része Orbán belső köreinek, nem egyszer családtagjainak zsebében landol. 

Mindezt teszik a hatékony zöld politika kárára. 2013 óta a széndioxid kibocsátás nőtt, a megújulók részesedése pedig jelentősen csökkent – mutat rá az írás. Megszüntették a környezetvédelmi minisztériumot, letiltották a szélenergiát, speciális adót vetettek ki a napelemekre. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel karöltve, új atomreaktort épít Orbán, aki tavaly megvétózta az EU 2050-es karbonsemlegességi célját – sorolja a magyar kormány egymást követő lépéseit a budapesti főpolgármester-helyettes. 

Varga vendégkommentárjában a zöldellenes politikát igyekszik leplezni – szögezi le Dorosz, aki szerint azonban a választókat nem tudják megtéveszteni. Budapest az első közép-európai főváros, amely zöld polgármestert választott. 

A Fidesznek a klímavédelmi pénzekre fáj a foga

Dorosz fontosnak mondja a nagyobb európai képet. Mint írja: miközben az EU arra készül, hogy jelentős forrásokat biztosítson  a klímavédelemre, Varga zöldként igyekszik lefesteni kormányát, csak azért, hogy a címkézett klímavédelmi források potenciális befogadójának tekintsék. „De ahelyett, hogy egy szélsőjobboldali kormányban és annak zöldre mosásos propagandájának hinnének, a forrásokat közvetlenül a klímavédelemért harcolóknak, azaz a városoknak kell kapniuk” – szögezi le Dorosz Dávid a Politico európai kiadásában megjelent vendégválaszában.

Dorosz a Fcebookon egyébként a következőképpen harangozta be a cikket: „A Fidesznek csak az unió klímavédelmi pénzeire fáj a foga, ezért vették meg Mészáros Lőrinc szennyező szénerőművét. A  műzöld kormányok helyett, közvetlenül a városok klímavédelmi intézkedéseit támogassa az EU! Ezt már senki ne higgye el Orbán Viktoréknak!”

Varga és a keresztény-konzervatív zöldre mosás

Mint mi is beszámoltunk róla, Varga Judit január 27-én megjelent írásában leszögezte, a környezetvédők nem azért törnek előre, mert a legjobb módszert választották a bajok kezelésére, hanem mert nincs ellenfelük a pályán. Épp ezért alternatívát kell állítani velük szemben, és erre nagyon alkalmasak a konzervatív-keresztény pártok, amelyeknek a megközelítése – szemben a zöld liberalizmussal – azon alapszik, hogy csakis helyi megoldások segíthetnek, nem valamiféle ködös, ki nem kényszeríthető globális elköteleződések. 

Az olyan nemzetközi megállapodások, mint a párizsi egyezmény, csupán korlátozottan tudnak hatni a legnagyobb szennyező államokra. A szabályozás kidolgozását rá kell bízni az egyes kormányokra. Mert azok képesek figyelembe venni az emberek sajátos igényeit, ezen felül megfelelő szerephez juttatni őket a klímaváltozás feltartóztatásában. De a költségeket nem állhatják a legszűkölködőbb országok vagy a legsebezhetőbb polgárok. Ahogy Orbán mondta, a számlát azoknak az államoknak és cégeknek kell kiegyenlíteniük, amelyek a leginkább felelősek a környezetszennyezésért. És itt nem lehet rátolni az EU klímacéljaiból következő kiadásokat a legkevésbé fejlett régiókra sem.

Forrás: Hírklikk