Ezt üzeni a magyar holokauszt-túlélő

HírKlikk 2023. december 30. 16:55 2023. dec. 30. 16:55

100 éves lett Lily Ebert Auschwitz-télélő. A Bonyhádon született asszonyt mára több mint kétmillióan követik a TikTokon. A születésnapost a brit uralkodó, III. Károly is felköszöntötte. Az ATV Heti Napló stábja meghívást kapott Londonba, a jubileumi születésnapi ünnepségre.

„Éljünk egymással békességben, és meg fogjuk látni, hogy mindannyiunk élete sokkal jobb lesz. Senki nem jobb, mint valaki más. Csak másképp gondolkodunk, ez a különbség. De egyikünk sem jobb mint a másik” – ezt üzente Lily Ebert, akinek a történetét idehaza a Heti Napló mutatta be. 

Mint az ATV beszámolt róla, Lily Ebert 1923-ban született Bonyhádon, majd 20 éves korában, a II. világháború alatt családjával együtt Auschwitzba deportálták. A nácik édesanyját, Berta és Béla testvérét azonnal a gázkamrába küldték. A tábort két húgával élte túl, majd Londonban kezdett új életet. Három gyermeke, 10 unokája és 36 dédunokája van. Azért, hogy ne ismétlődjön meg újra a holokauszt, családja segítségével a TikTokon mesél a koncentrációs tábor borzalmairól. Mára több mint kétmillióan követik őt. 

A jubileumi születésnap alkalmából III. Károly brit király személyre szóló levelet és egy virágcsokrot küldött Lily Ebertnek. „Nem tudom kifejezni, hogy mennyire csodálom az ön rendkívüli lelki erejét és bátorságát” – írta a király.

Forrás: atv.hu