Fájni fog, tessék csak félni!

Rédei Ottó 2021. november 27. 14:45 2021. nov. 27. 14:45

A magyar külügyminiszter váratlan és meglehetősen szokatlan bejelentést tett: a kormány arra készül, hogy az Egyesült Államokból kitilthatják Orbán Viktort és közvetlen családtagjait, barátait. Szijjártó Péter szerint ezzel Washington a jövő évi választásokba akar beavatkozni. A minisztert idéző, Financial Times brit napilap hozzátette: az a bizonyos Magnyitszkij-törvény, ami alapján a kitiltásokat elrendelhetik, igazából a korrupcióban és az emberi jogok megsértésében bűnös politikusokra, közszereplőkre vonatkozik. Tehát, Orbán Viktort korrupció és az emberi jogok megsértése miatt tilthatják ki az Egyesült Államokból.

Szijjártó ugyanakkor sietett hozzátenni: „… a Fidesz mindent el fog követni, hogy ellensúlyozza a lépést, ha a Biden-kormány magyar hivatalos személyiségeket is indexre tesz.”

Itt álljunk meg egy kicsit, és próbáljuk kitalálni, mit is jelenthet pontosan az, hogy „ellensúlyozni” akarják a korrupciót, meg az emberi jogok megsértését? Visszafizetnék az elmúlt bő tizenegy év alatt elsíbolt közpénzeket? Netán Mészáros Lőrinc a luxusjachtján nyaraltat majd mélyszegénységben élő gyerekeket? Vagy Garancsi István és Szijj László személyesen visz tűzifát az egyedül élő falusi kisnyugdíjasoknak? Esetleg a nemzet veje, Tiborcz István hajléktalanokat szállásol majd el, valamelyik luxusszállodájában, hogy ne fagyjanak halálra a szerencsétlenek az utcákon? Vagy talán a miniszterelnök, a Karmelita kolostorban szorít helyet néhány, a háború elől menekülő szír családnak? 

Bár egyik sem lenne rossz ötlet, de nem hinném, hogy a korrupciót, vagy az emberi jogok megsértését egyáltalán lehet valamivel „ellensúlyozni”. Nyilván a külügyminiszter sem jótékonykodásra, vagy bűnbánatra, hanem inkább politikai visszavágásra gondolt. Persze tisztában van ő is azzal, hogy ha Joe Bident esetleg kitiltanák Magyarországról, az inkább mulatságos és nem csattanós válasz lenne. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy válaszul az Orbán-vezetés még szorosabbra fűzi majd kapcsolatait az oroszokkal és a kínaiakkal. A magyarázat pedig ehhez nem csak az lehet, hogy visszavágunk az amcsiknak, mert kitiltották a miniszterelnökünket. Már most is hallani számos olyan kijelentést, hogy Magyarországnak elemi érdeke az Oroszországhoz fűződő jó viszony, hiszen orosz gáz nélkül vacoghatnánk a télen. A Kínával fennálló kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok jövője pedig olyan fényes, hogy ahhoz már napszemüveg kell! Kit érdekel hát az USA, vagy az EU? 

Csak az a bökkenő, hogy az Egyesült Államok Magyarország legnagyobb katonai szövetségese és nem mellesleg, az amerikaiak óriási befektetők is a magyar gazdaságban. Ez a két szál pedig - egyelőre persze – szorosan köti hazánkat az euro-atlanti térséghez. Ahhoz a régióhoz, amihez, amúgy a magyarok nagy többsége, még a fideszesek is, szeretne tartozni. Viszont aki tagja akar maradni ennek az elit klubnak, annak be kell tartania a szabályokat. Ezt amúgy a belépéskor vállaltuk is. Nem kell hát csodálkozni, ha számon kérik rajtunk, illetve a kormányunkon. Volt már számtalan figyelmeztetés, szemöldökráncolás – hatástalanul.

Orbán Viktor egyre nyíltabban flörtöl az oroszokkal és számos elvtelen gesztust tett a kínaiaknak is. Elég, ha azt említjük, hogy egyedüliként Magyarország vétózott meg Peking-ellenes uniós szankciókat. Az Orbán Viktor által meghirdetett úgynevezett „illiberális demokrácia” pedig nyílt szembefordulás a Nyugat értékeivel. A miniszterelnök nagy szerencséjére, korábban olyan elnöke volt az Egyesült Államoknak, aki maga is hasonló elveket vallott. Ugyanakkor Európában a Merkel kancellár által fémjelzett kompromisszumos politika volt az uralkodó. 

De ennek már vége. Egyrészt a tengerentúlon ismét azok irányítanak, akiknek fontos a liberális demokrácia. Másrészt Németországban olyan koalíció jött létre, amelynek tagjai szintén határozottan kiállnak az emberi jogok tiszteletben tartása és a liberális demokrácia mellett. Ráadásul a számunkra meghatározó két legfontosabb hatalom vezetői hajlandóak is tenni az elveikért.

Rossz hír ez Orbán Viktornak, hiszen az eddigi dorgálásokat határozott intézkedések válthatják fel. Így lehetséges a kitiltás az Egyesült Államokból és az uniós pénzcsapok elzárása. Ezeket már nem lehet „ellensúlyozni” az oroszokhoz és a kínaiakhoz való törleszkedéssel, mert a következő lépés esetleg már az lesz, hogy kipenderítenek bennünket abból a bizonyos elit klubból. Ha pedig ez bekövetkezik, rögtön kiderül, hogy Magyarország már nem is annyira fontos Kínának vagy Oroszországnak. Hiszen nekik csak addig vagyunk érdekesek, amíg Orbánon keresztül bomlaszthatják az euro-atlanti szövetséget.

A Szijjártó Péter által emlegetett kitiltás tehát az utolsó és talán legsúlyosabb figyelmeztetés Magyarország számára. Ami ez után jön, az már nagyon fog fájni. 

Sajnos, mindannyiunknak.