Falus: a kormány raktárban tartja a vakcinát, amikor életeket is menthetne vele

Kardos Ernő 2021. január 6. 18:00 2021. jan. 6. 18:00

„Ez minden, csak nem oltási terv!” – nyilatkozta portálunknak Komáromi Zoltán. A háziorvos szerint a kormány nem gondolt a pedagógusokra, és nem jelölte meg, hogy a 60 éven felüliek milyen krónikus betegségek esetén jogosultak a soron kívüli védőoltásokra. Falus Ferenc pedig botrányosnak tartja, hogy a beérkezett 150 ezer vakcinából eddig alig több, mint 15 ezret használtak fel, miközben azokkal életeket lehetne megmenteni. Közben visszaszóltak Brüsszelből: Orbán vállalhatta volna, hogy vészhelyzeti engedélyt ad az elkészült vakcináknak, de a magyar miniszterelnök ehhez nem volt elég bátor.

Orbán Viktor mindenki mást hibáztat azért, mert Magyarországon csak lassan halad a védőoltások beadása. Pedig éppen a saját apparátusa képtelen felgyorsítani az oltást. A legfrissebb információ szerint a héten újabb 39 ezer vakcina érkezett a hazai kórházi oltópontokra, ezzel jelenleg már 150 ezer szérumunk van, de eddig mindössze csupán 15 ezer egészségügyi dolgozót oltottak be. A többit vakcinát a védelmi törzs tartalékolja a két hét múlva esedékes „második oltásra”. 

A vakcina „tartalékolását” a legtöbb megkérdetett szakember óriási hibának tartja. Valamennyien azt mondták, hogy azonnal fel kéne használni mind a 150 ezer vakcinát az egészségügyben dolgozók beoltására. Hiszen a következő héten majd újabb szállítmány vakcina érkezik. Ráadásul valószínű, hogy a folyamatos termelés beindulásával arányosan nagyobb dózis is érkezhet Magyarországra. Ezen felül ma már engedélyezték a Moderna készítményét is. De a védelmi törzs nem válaszol arra a kérdésre, hogy milyen ütemben érkezhet az oltóanyag. 

Falus Ferenc volt tisztifőorvos szerint is az lenne a legfontosabb, hogy minél többen, és minél hamarabb megkapják a Pfizer első oltását, mert az már önmagában is jelentős biztonságot nyújt. Falus felhívja a figyelmet arra, hogy egy ampullából hat-hét adag oltóanyag is felhasználható. De a vakcina egyik létrehozója, a magyar származású Karikó Katalin ugyancsak a sietségre hívta fel a figyelmet, hisz' mint nyilatkozta, már az első oltás is 88 százalékos védettséget ad. Ezért aztán semmi nem indokoltja, hogy a magyar kormány a raktárban tartsa az oltóanyagot, amikor életeket is menthetne vele. 

A kormány továbbra is titkolózik, nem hajlandó elárulni, hogy az engedélyeket megszerző vakcinák milyen ütemben érkeznek Magyarországra, pedig az Európai Unió adminisztrációja órára lebontva közölte a magyar kormánnyal, hogy mikor érkezik a vakcina Magyarországra. Ennek fényében Komáromi indokoltnak tartaná, ha legalább a magyar egészségügyet, benne a háziorvosokat tájékoztatnák, hogy mikor kezdődhetne el az országban a tömeges oltás. 

De a védelmi törzs azt sem árulja el, hogy a nagy kínnal megnevezett 25 oltóponton naponta hány védőoltást adnak be. A kiszivárgott hírek szerint gyakoriak a botrányok is az oltópontokon, ugyanis az egészségügyi dolgozókat nem mindig engedik a vakcina közelébe. Az oltóanyagokat az „arra érdemesek” kaphatják meg akkor is, ha nem az egészségügyben dolgoznak. 

A szakértők szerint ma legfeljebb 3-5 ezer embert képesek beoltani naponta, miközben a miniszterelnök azt mondta, hogy egy hétvégén be tudja oltani az egész országot. 

Az orvostársadalom számára az sem világos, hogy ki, és hol fogja beadni a vakcinát. Bár a miniszterelnök a választókörzetekben szeretné, de ez vicc! – mondja Komáromi. A villamoson kisebb társaság ma azon röhögött, hogy Orbán Viktor azért adatná be az oltást a szavazóhelyiségekben, mert azt szeretné, ha erre a jótéteményre emlékezve szavaznának majd az emberek másfél év múlva. Tóth Zoltán választási szakértő szerint a szavazófülke rossz megoldás, hiszen akkor az iskolák és óvodák felét – hisz ezekben az intézményekben állítják fel a szavazófülkét – be kéne zárni. Miközben az oktatási intézmények bezárása megbénítaná a gazdaságot, hisz' a szülők kénytelenek lennének otthon maradni, hogy vigyázzanak a gyerekeikre. Komáromi szerint pedig egy orvosi felszereléssel nem rendelkező tanterem nem is alkalmas a védőoltások biztonságos beadására. 

Az orvosi kamara is kaotikusnak látja a tömeges akció beindítása körüli döntéseket. Elutasítják az úgynevezett oltási tervet, mert nem szerepelnek benne a társadalom számára oly fontos pedagógusok, óvodai- és bölcsődei dolgozók, akik egyébként fertőzésveszélyes környezetben dolgoznak. A jelek szerint Müller Cecília és társai ezt a foglalkozási csoportot kifelejtették az úgynevezett oltási tervből.  

Közben visszaszólt Orbánnak az EU egészségügyi biztosa, akit Orbán Viktor kritizált, mondván: Brüsszel a hibás, hogy nem indult időben a hazai oltási program. Sztella Kiriakidész egészségügyi biztos ugyanis úgy látja: a magyar miniszterelnöknek módjában állt volna vészhelyzeti engedélyt adni a vakcinára – ahogy az amerikai, a brit, illetve az izraeli kormány is megtette. Igaz, akkor az összes felelősséget Orbán Viktornak kellett volna vállalni. Ehhez azonban Orbán nem volt elég bátor. Egyszerűbb mindenért az Európai Uniót okolni, mint cselekedni.