Falus Ferenc: a koronavírus-járvány miatt év végéig még ötezren hunyhatnak el

Millei Ilona 2021. október 27. 07:53 2021. okt. 27. 07:53

Miközben a koronavírus-járvány negyedik hulláma exponenciális szakaszába ért, a kormány a szigorító intézkedések bevezetése helyett, még mindig csak azt kommunikálja, hogy az oltás az egyetlen hatásos védekezés. Falus Ferenc szerint ez olyan vészes felelőtlenség, amiért előfordulhat, hogy egy következő kormányzati ciklusban bíróság előtt kell felelniük, mint ahogy ez más országokban is megtörtént. A volt országos tiszti főorvos azt mondja, a kormány téved, hogy a gazdaság működtetéséből végső soron jobban jön ki, ha a járvánnyal kevésbé foglalkozik. Nem számol azzal az erkölcsi és gazdasági kárral, amit az jelent, hogy ennek az évnek a végéig várhatóan 35 ezer lesz a járvány magyar áldozatainak száma.

– Begyorsult a negyedik hullám?

– Igen. Nagyon. Exponenciális szakaszba került a növekedés, a tesztek pozitivitási aránya egyik napról a másikra legalább három százalékponttal nőtt. Valószínűleg sokkal több fertőzött van a környezetünkben, mint amennyiről tudunk, mert nagyon keveset tesztelünk. Az oltottaknak egy része is megfertőződhet és hordozhatja a vírust, és ő is fertőzhet a környezetében úgy, hogy kevésbé beteg. Úgyhogy az oltottaknak, oltatlanoknak szükségük lenne arra, hogy zárt térben, a közösségi közlekedésben maszkot hordjanak. 

– Miközben a kormány szerint a járvány elleni egyetlen hatásos védekezés továbbra is az oltás…

– Ez olyan vészes felelőtlenség, amiért előfordulhat, hogy egy következő kormányzati ciklusban bíróság előtt kell felelniük, mint ahogy ez más országokban is megtörtént. Például Franciaországban és Brazíliában, ahol már jogi következményei vannak a hibás járványkezelésnek.

– Vajon miért ódzkodik a kormány attól, hogy újra korlátozó intézkedéseket vezessen be?

– Ezt ne tőlem tessék kérdezni, fogalmam sincs. Szerintem egy tévedés miatt. A kormány azt hiszi, hogy a gazdaság működtetésével végső soron jobban jön ki, ha a járvánnyal kevésbé foglalkozik. Szerintem ez tévedés, és nem számol azzal az erkölcsi és gazdasági kárral, amit a várhatóan 35 ezer halálozás jelenthet ennek az évnek a végéig.

– Még 35 ezer?

Nem, az eddigi 30 ezer 200 elhunythoz még jön legalább 5 ezer áldozat.

– Mi a legnagyobb veszély, ha nem vezetnek be korlátozó intézkedéseket?

– Többen halnak meg, többen betegszenek meg, több hosszú Covid-megbetegedett lesz, és az egészségügyi ellátórendszerben azoknak az ellátása, akik nem vírusfertőzés miatt betegszenek meg, még további késedelmet szenved, ami további egészségkárosodással jár. Végső soron ez azt jelenti, hogy tovább csökken a születéskor várható élettartam – ez a tendencia már amúgy elkezdődött –, és az egészségben töltött várható élettartam is meg fog torpanni.

– A főváros tulajdonképpen csapdában van, mert ugyan egyetért a Magyar Tudományos Akadémia maszkviselésre vonatkozó javaslataival, de kormányzati felhatalmazás nélkül meg van kötve a keze?

– Tavasszal sem volt egyértelmű felhatalmazás a maszkviselés kötelezővé tételére, és akkor meg merték tenni. Most jogilag erre állítólag tényleg nincs jogosítványuk, de az utazási szabályzatba – utánajártam –, szó nélkül beletehetnék a maszkviselés kötelezettségét. Ehhez egyértelműen lenne jogkörük. Aztán lehetne vitatkozni azon, hogy ki lehet-e kényszeríteni a maszkviselést, vagy nem, de, ha megtennék, az legalább egy ellenzéki terepen zajlana. Most már vége az előválasztásnak, most már politikai mentség sincs rá, hogy miért nem teszik meg. A kötelező maszkviselésről egyébként korábban is volt vita a fővárosi operatív törzs ülésén, de a bevezetését támogatók akkor alulmaradtak. Én eddig is bűnös felelőtlenségnek tartottam. (A fővárosi operatív törzs ülésén Karácsony Gergely főpolgármester kijelentette: a tömegközlekedési eszközökön nem tudják kötelezővé tenni a maszkviselést, de arra kérik a budapestieket, hogy utazáskor használják a maszkot, mert a statisztikák szerint előnyös a járvány terjedése szempontjából. A főváros egyben arra kéri a kormányt, hogy zárt térben az európai gyakorlathoz hasonlóan, tegyék kötelezővé a maszkviselést – a szerk.)

– A fővárosi operatív törzs legutóbbi megbeszélésén döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben – jellemzően idősotthonokban – ismét bevezeti a látogatási tilalmat. Ez a helyes eljárás? 

– Ez borzasztó kemény intézkedés, természetesen helyes eljárás. Ennél csak egy lenne helyesebb, ha nyálból elvégezhető antigénteszttel hetente kétszer tesztelnék a beoltott személyzetet, a beoltott lakókat, és a látogatókat csak e teszt elvégzése után engednék be. És az is helyes intézkedés lenne, ha az állam biztosítaná ezeknek a teszteknek a költségét, ami nem túl jelentős. Ugyanis, ha az állam vásárolja a teszteket, akár 1200 forintért is tudna venni egy-kettőt.

– Annak ellenére, hogy úgy tűnik, ez a koronavírus folyamatosan kifog rajtunk, az oltás kötelezővé tétele még mindig elképzelhetetlen?

– Az oltás kötelezővé tételének tényleg nincs társadalmi támogatottsága. Még az egészségügyi dolgozók körében sincs – pedig az oltás kötelezővé tétele abszolút helyes és minimálisan elvárható az egészségügyi dolgozótól, mert nem fordulhat elő, hogy ő fertőzi meg a beteget, vagy a klienst. Precedens van rá, ahogy az idén augusztusban ez megtörtént oltatlan egészségügyi dolgozókkal. Lokális járványt is okozott. Amúgy az oltás kötelezővé tételének következtében több egészségügyi dolgozó hagyta ott a pályát, mint azt remélni lehetett, és most otthon ülnek, várják, hogy majd visszavonják ezt az intézkedést, és el tudnak helyezkedni. A hülyeség teljesen pártsemleges ebben az ügyben.

– De ez a vírus annyira aljas és sunyi, hogy úgy tűnik, tényleg nincs más megoldás, mint a kötelező oltás, ha le akarjuk győzni…

– Ez így van. De először meggyőzni kellene a lakosságot, hogy erre szükség van. Be kellene mutatni, hogy gyakorlatilag nincs ellenjavallata az oltásnak. Hihetetlenül ritka, akinél valódi ellenjavallata van az oltás beadásának. Nem nagyon ritka, hanem hihetetlenül ritka, akit tényleg nem lehetne beoltani. És azt is el kellene mondani, hogy Magyarországon az eddig beoltottak körében – mintegy 12 millió oltást adtak be eddig –, valós oltási szövődmény volt-e. Én nem tudok egyetlen egyről sem.