Farkas Bertalan: miért képzünk mi katonákat az űrbe?

HírKlikk 2021. május 8. 17:40 2021. máj. 8. 17:40

Nehéz megfejteni, hogy miért is kezdett bele a Magyar Honvédség az űrhadviselés korszakába a maga szerény eszközeivel.

Első lépésként tíz magyar űrkatona vehette át ünnepélyes keretek között a Debreceni Egyetemen az oklevelét, amelyet a Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe című 950 órás tanfolyam elvégzésével szereztek – írja a Blikk.

A portál megpróbálta kideríteni, hogy miért van szükség űrkatonákra, de sem az egyetem, sem a Honvédelmi Minisztérium, sem Ferentz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos nem válaszolt az anyagot és a képzés célját érintő kérdésekre.

„Ha a Magyar Honvédség nem tudja, hogy mi folyik az űrben, akkor a haderőfejlesztés óriási csorbát szenved. Ezért döntött úgy a honvédség vezetése, hogy az egyetemmel közösen elindítja a képzést” – mondta az oklevélátadó ünnepségen Böröndi Gábor altábornagy, a honvédség parancsnokhelyettese.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő elmondta a lapnak, hogy nem szabad azt várnunk, hogy a szuperhatalmakhoz hasonló új haderőnem épül fel egyik pillanatról a másikra.

„Bár nemzetközi egyezmények tiltják az űrfegyverek telepítését, mindenki nagyon gyürkőzik, hogy ott legyen az első lépéseknél, így a magyar hadsereg sem akar ebből kimaradni” – tette hozzá Gyarmati és hozzátette, hogy kezdődik a NATO-együttműködés, ahol a most kinevezett tisztekre az a feladat vár, hogy megfigyeljék mi készül.

„Majd ha a dolog komolyra fordul, nyilván a jelenleginél komolyabb kiképzésekbe kezd a hadvezetés” – jegyezte meg a szakember.

A Blikk megkereste Farkas Bertalant, az első és máig egyetlen magyar űrhajóst, hogy mi a véleménye a Debreceni Egyetem képzéséről. Az űrhajós meglepődve fogadta a tanfolyam hírét és szűkszavúan csak annyit reagált: „mindenképpen tájékozódni szeretnék erről”.

A Szegedi Egyetemen már régóta dolgoznak azon, hogy az évtized közepéig magyar kutatóűrhajóst küldjenek a Nemzetközi Űrállomásra. Az egyetem Repülő- és Űrorvosi Tanszékének vezetője, Grósz Andor szerint még egyelőre honvédeket biztos nem tudunk az űrbe küldeni, de újabb űrhajóst még küldhetünk a csillagok közé.

Forrás: Blikk