Fegyverkezésbe kezdenek a lengyelek, nem kérnek a büntetésből

HírKlikk 2024. október 13. 12:10 2024. okt. 13. 12:10

Lengyelország pénzügyminisztere, Andrzej Domański arra szólította fel az Európai Uniót, hogy ne büntesse az országot rekordmagas védelmi kiadásai miatt, hiszen azok hozzájárulnak Európa védelméhez az orosz agresszióval szemben.

A Financial Timesnak Domański igazságtalannak nevezte az EU által kilátásba helyezett fiskális szankciókat, és nagyobb nemzetközi szolidaritást kért – idézi a Portfolio.

Lengyelország 2025-ös költségvetése a GDP 4,7 százalékát fordítja védelemre, ami idén már 4,1 százalék, és ezzel a NATO tagállamai között a legmagasabb szintet éri el. Ennek ellenére az Európai Bizottság júliusban eljárást indított Lengyelország ellen, mivel az ország fiskális hiánya 5,7 százalékot tett ki, meghaladva az uniós szabályokban rögzített 3 százalékos határt.

Domański hangsúlyozta, hogy Lengyelország védelmi kiadásai más uniós tagállamok védelmét is szolgálják, és ha ezek nem lennének, Lengyelország nem haladná meg a hiánykorlátot.

Forrás: Portfolio


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom