Fekete-Győr András: megkezdődött az Orbán-rezsim leváltása

HírKlikk 2019. október 15. 17:21 2019. okt. 15. 17:21

„Az ellenzék térnyerése visszaesés Orbán számára” - ezzel a címmel írt a The New York Times arról, hogy „a szexvideók és korrupciós vádak uralta kampányban a Fidesz elvesztette Budapestet és tíz további várost”, és ezzel súlyos vereséget mértek Orbán Viktor populista vezetőre és politikai gépezetére. A győztes ellenzéki jelöltek áttörték a kormányzó párt sajtó, és állam feletti szinte teljes uralmát is, és újabb horpadást okoztak Orbán „illiberális rendszerén.

Az eddigi gyakorlattal ellentétben a független jelöltek és a vezető ellenzéki pártok összefogtak abban, hogy a legtöbb városban egyetlen jelöltet támogatnak, és ezzel sikeresen léptek fel a Fidesz „oszd meg és uralkodj” taktikája ellen. Ez tette lehetővé az ellenzéki jelöltek győzelmeit a források súlyos hiánya és a kormány által ellenőrzött sajtó szüntelen támadásai ellenére. László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint az eredmény azt jelenti, hogy az ellenzék újra elkezdhet építkezni.

Ez a cikk is kitért a Borkai-botrányra, azzal, hogy azzal az ellenzék váratlan forrásból is segítséget kapott. Idézte Fekete-Győr Andrást, aki szerint megkezdődött az Orbán-rezsim leváltása. A szerző azonban hozzátette: a független elemzők az ilyen kijelentéseket idő előttinek tekintik. Hunyadi Bulcsú, a Political Capital munkatársa úgy nyilatkozott, hogy nem számít a Fidesz részéről mérsékeltebb, vagy békülékenyebb magatartásra, mert a Fidesz általában mindig előre megy, és még keményebb lesz.