Fel akarják számolni Navalnij politikai szervezetét

HírKlikk 2021. április 16. 21:10 2021. ápr. 16. 21:10

A moszkvai ügyészség bejelentette, hogy kezdeményezik Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki aktivista Korrupcióellenes Alapítványának, az Állampolgári Jogok Védelmi Alapítványának és a Navalnij-törzsek hálózatának szélsőséges csoporttá nyilváníttatását.

Az ügyészség szerint Navalnij szervezetei „olyan körülményeket teremtettek, amelyek alkalmasak az alkotmányos rend megváltoztatására, többek között egy „színes forradalom” elindításával”. A színes forradalmak a posztszovjet államok demokráciapárti megmozdulásai voltak a kétezres években, amiket a jelenlegi orosz rezsim nyugatról támogatott puccsoknak tekint. 

Az ügyészség döntése arról szól, hogy elvágja Navalnijt a támogatói csoportjaitól és a pénzügyi donoroktól, akiket felelősségre lehet vonni, ha szélsőséges szervezetet támogatnak. Ha az ügyészség kérvénye átmegy, Navalnij támogatóit megbírságolhatják és börtönbe zárhatják. 

Pénteken egy moszkvai bíróság szélsőségességre való felszólítás címén két évi szabadságvesztésre ítélte Pavel Zelenszkijt, az FBK operatőrét. Az eljárás két Twitter-bejegyzés miatt indult ellene, amelyet Irina Szlavina Nyizsnyij Novgorod-i újságírónő öngyilkosságát követően osztott meg.

Ezekben véleményt nyilvánított Vlagyimir Putyin elnökről, Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről és Vjacseszlav Vologyin házelnökről, és durva szóval szólított fel a hatalomnak való odavágásra.

Szlavina tavaly októberben felgyújtotta magát a belügyminisztérium Nyizsnij Novgorod-i kirendeltsége előtt, és belehalt sérüléseibe. Öngyilkossága előtt pár órával a Facebook-oldalán bejegyzett üzenetében azt írta követőinek, hogy halála miatt az orosz államot kell okolniuk. Egy nappal korábban a rendőrség házkutatást tartott az otthonában.

Az amerikai finanszírozású Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER/SZR) moszkvai szerkesztősége közölte, hogy panasszal fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB), amiért az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) súlyos bírságokat rótt ki rá. A szerkesztőség szerint azért tett így, hogy kiszorítsa Oroszországból.

A héten vált ismertté, hogy májusban Kijevbe és Prágába költöztethetik át az SzR és a Nasztojascseje Vremja tévécsatorna moszkvai irodájának dolgozó munkatársak legalább egy részét a Roszkomnadzor miatt kiszabott összesen több mint 70 millió rubel (jelenlegi árfolyamon több, mint 275 millió forint) bírság miatt. Az indoklás szerint ezek a tömegtájékoztatási eszközök a vonatkozó jogszabály dacára nem tüntették fel anyagaikon, hogy készítői idegen ügynöknek minősülnek.

A Nasztojascseje Vremja (Jelen Idő) az SzR és az Amerika Hangja közös projektje.

Forrás: MTI