Fél év alatt megbukott a hajléktalanellenes törvény

HírKlikk 2019. március 18. 16:36 2019. márc. 18. 16:36

Tavaly októbertől március 4-ig országszerte 338 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést a rendőrség „életvitelszerű közterületi tartózkodás” szabályainak megsértése miatt” – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány elnöke a Népszavának elmondta, a törvény elfogadása óta nem érzékelik, hogy többen mentek volna be szállókra. Inkább azt látják az utcán lakó hajléktalan emberek a rejtőzködést választják.

Ami viszont azt is jelenti, hogy kikerülnek a szociális munkások látóköréből is.

A BMSZKI vezetője, Breitner Zoltán ennek kapcsán azt mondta a lapnak, van olyan kerület, ahol a  felére csökkent azok száma, akiket szociális munkásaik el tudnak érni, miközben a hajléktalanság problémája nyilvánvalóan nem szűnt meg.

Szintén a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei vezetője szerint összesen 10-20 olyan esetről tudnak, amikor a törvény miatt ment be valaki szállóra.

A számokból így úgy tűnik, a hajléktalanság problémája nem csökkent, csak a hatósági vegzálás nőtt egy darabig, illetve a rászoruló emberek a fennálló vegzálási lehetőség miatt a segítők látóköréből is eltűntek.

A Népszava több minisztériumot is keresett mennyire tartják eredményesnek a szabálysértési törvény módosítását a számok alapján, de azok nem válaszoltak a lapnak.

Forrás: Népszava/Hírklikk