Fel kell mondani a debreceni oltóanyaggyár orosz szerződéseit!

Ujhelyi István 2022. március 20. 10:38 2022. márc. 20. 10:38

Alig néhány nappal a gyilkos orosz katonai agresszió megindítása előtt Orbán Viktor ismét ellátogatott Moszkvába és bár a vizitet egyfajta békemissziónak nevezte, valójában ezen a téren – mint látjuk – semmit sem sikerült elérnie és épp az azóta bekövetkezett egyoldalú orosz agresszió miatt a tárgyalás után megfogalmazott gazdasági megállapodások, együttműködések sorsa is érdemben megkérdőjeleződtek. Az egyik ilyen bejelentés Orbán és szövetségese, Vlagyimir Putyin moszkvai tájékoztatóján az volt, hogy Oroszország az épülő debreceni oltóanyaggyár rendelkezésére bocsájtja a SzputnyikV vakcina gyártási technológiáját, így hamarosan megkezdődhet a hajdúsági tömeggyártása is az orosz oltóanyagnak. Orbán olyannyira lelkes volt ezzel kapcsolatban, hogy az állami rádióban ezt követően arról áradozott: a Szputnyikra olyan nagy a kereslet a világban, hogy az oroszok már ki sem tudják elégíteni a megrendeléseket, ezért a debreceni gyártósor üzleti befektetésnek sem utolsó.

Az igazság valójában az, hogy miután az oroszok a megfelelő dokumentáció beadásának hiányában nem voltak képesek megszerezni az európai engedélyt a SzputnyikV oltóanyagra, ezért a vakcina iránti kereslet egyáltalán nem volt eddig sem kiugró; elég csak arra emlékeztetni, hogy még a magyar kormány sem rendelt belőle utánpótlást az eredeti szállítmányon felül, mivel az európai vakcinák tömeges kínálata mellett, a magyarok egyáltalán nem kértek belőle.

A putyini agresszió elrendelése Ukrajnában, az orosz háborús beavatkozás eszkalálódása és a nyugati szankciók egyre bővülő sora pedig azóta csak rontottak ezen a helyzeten: különösebb jóstehetség és elemzői rutin nélkül kijelenthető, hogy az európai engedéllyel nem rendelkező, a Putyin fémjelezte orosz állam által kínált vakcinára ezután még annyira sem lesz kereslet, sőt, valójában égetni fogja a markát annak, aki a kezében tartja.

A magyar kormány a lehető legjobban azt tenné, ha az európai szankciókkal összhangban, felmondaná az orosz oltóanyagra vonatkozó együttműködést a Putyin vezette kormánnyal és az épülő debreceni oltóanyaggyár kapacitásait az EMA által engedélyezett, nyugati típusú vakcinák gyártására rendezné be. Semmi nem indokolja ezt a fajta bigott ragaszkodást az orosz oltóanyaghoz, illetve annak magyarországi gyártásához és általunk történő forgalmazásához, csakis egyetlen indoka lehet: a Fidesz felső vezetőinek magánbiznisze a projektben. Ez a beruházás és vakcinagyártási szerződés az oroszokkal ebben a helyzetben kizárólag azoknak előnyös, akik szügyig érdekeltek a bizniszben.

És ne tévedjünk: a Fidesz már bizonyította, hogy a sok tízezer magyar ember életét követelő járványon is képes gerinctelenül nyerészkedni: emlékezetes, ahogy a kormánypárt egyik fővárosi prominense milliárdokat szakított Covid-tesztek állami leszállításán, hogy a bevétel kiszivattyúzása után „eladja” a kiüresített céget egy borsodi zsákfaluba bejelentett tinédzsernek. Kizárt, hogy ez utóbbi bizniszből a Fidesz egyes vezetői nem részesültek, de legalábbis ne tudtak volna róla, hiszen kormányzati hátszél nélkül ennek a fideszes politikusnak a cége nem kaphatta volna meg az állami beszerzésre vonatkozó milliárdos megrendelést. Éppen ezért gyanús a hajdúsági vakcinagyár-projekt is.

A debreceni oltóanyaggyárat ugyanis nemcsak Putyin sötét árnyéka lengi körül, de a mutyi szaga is. Azt már tudjuk, hogy közpénz-milliárdokat csoportosítottak át az intézmény létrehozására, amelynek végső számlája valahol 50 milliárd felett várható. Korábban közérdekű adatigénylést nyújtottam be a kormány több minisztériumához annak érdekében, hogy megismerhessük a beruházás részleteit, a finanszírozás pontos hátterét (felhasználnak-e például a létrehozásához uniós pénzt, illetve milyen intézményi kontroll mellett fog működni a gyár), de arról is tájékoztatást vártam, hogy pontosan mit tartalmaznak a kínai és orosz partnerekkel a vakcinák gyártásáról megkötött szerződések. A legtöbb minisztérium eltolta magától az ügyet, az illetékes innovációs tárca pedig azt közölte, hogy az általam kért információk minősített adatok, így azok nem tartoznak a nyilvánosságra. Tipikus fideszes sunyiság.

Követelem a kormánytól, hogy azonnal mondja fel az orosz állammal kötött szerződését a SzputnyikV vakcinák gyártásával kapcsolatban! Követelem a kormánytól, hogy a Debrecenbe tervezett gyártókapacitást az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével rendelkező vakcinák előállítására használják! Követelem a kormánytól, hogy a nemzeti oltóanyaggyár beruházásával kapcsolatban hagyják abba az indokolatlan és korrupciógyanús titkolózást: hozzák nyilvánosságra a beruházás dokumentumait és az eddig megkötött szerződéseket, számoljanak el a projektre eddig elköltött közpénzzel! Ha az Orbán-kormány számára valóban fontos a béke és az európai közösség egysége, akkor felülvizsgálja ezeket a szerződéseket és a józan észnek engedve, a lehető leggyorsabban felmondja a megállapodásokat.Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom