Felcsút: mobil jégpálya épül a faluban

Föld S. Péter 2023. november 19. 15:20 2023. nov. 19. 15:20

Nem panaszkodhatnak a Fejér megyei Felcsút lakói, épül-szépül a falu, a település híressége, Orbán Viktor büszke lehet a fejlődésre. Mostantól a korcsolyázni vágyók is megtalálják számításukat: a 100 millió forintból épülő mobil jégpályán hamarosan csúszkálni is lehet.

A kétezernél kevesebb lakosú Felcsúton, ahol a miniszterelnök egyik ingatlana is található, a tervezett mobil jégpályát az eredetileg ifjúsági szállásként indult, 11 milliárd forintnyi tao-pénzekből felhúzott négy csillagos szálloda mellett építik fel. Tavaly már lett volna igény a mobil jégpálya telepítésére, ám az akkori jelentkező, az osztrák AST Eis-u. Solartechnik GmbH cég pályázatát érvénytelenítették. Az elutasításnak egyszerű oka volt: a cégnél ugyanis rosszul töltötték ki a pályázati űrlapot, az pedig belátható, hogy egy olyan vállalkozás, amely még egy űrlapot sem képes tisztességesen kitölteni, nem bízható meg egy ilyen jelentős, a köz szolgálatára rendelt építmény létesítésével.

Eltelt egy év, s az osztrák AST Eis-u. Solartechnik GmbH illetékesei tanultak a tavalyi hibából, az idén már hibátlanul töltötték ki az űrlapot. Ezzel minden akadály elhárult előlük, így ők építhetik meg a falu további fejlődését szolgáló, az ott élő emberek életét és mindennapjait jelentősen megkönnyítő mobil jégpályát. Bruttó 116,3 millióba kerül a 17×30 méteres beruházás, de aki sokallja az összeget, vagy úgy gondolja, hogy ez a pénz másra is mehetett volna, azt megnyugtatjuk: a jégpályához harminc palánkot és a fenntartáshoz szükséges eszközöket is szállít a AST Eis-u. Solartechnik GmbH. Százöt pár korcsolyát például, korcsolyaélező gépet és ötven korcsolyabiztos gumiszőnyeget. 

Lesz hát ok az örömre, s bár a mostani beruházáshoz hasonló fejlesztés ma még nem minden faluban elérhető, de a felcsúti jégpálya példa lehet arra, hogy a falusi élet sem alacsonyabb rendű, mint a városiaké. A felcsútiak az utóbbi évtizedben már hozzászokhattak a jóhoz, a falujukba hozott fejlesztésekhez. Most sem a szájuktól kellett megvonni a falatot, a már említett faluhelyen létfontosságúnak számító létesítményeket – úgymint a csónakázó tavat, a rajta átívelő híddal, a Pancho Arénát, a kisvasutat és az eredetileg ifjúsági szállónak szánt hotelt – ugyanis állami és uniós támogatások milliárdjaiból építették. Ráadásul itt is tetten érhető a helyi vállalkozások kiemelt segítése: a munkálatokból nem egy esetben a Felcsúthoz ezer szállal kötődő Mészáros családhoz köthető vállalkozások vették ki a részüket, hiszen mintegy kétmilliárd forint értékben nyertek el erre a célra közbeszerzéseket. 

Amikor 2014-ben híre ment, hogy Orbán Viktor hivatala a Várba, jelesül a Karmelita kolostorba költözik, L. Simon László, a Nemzeti Múzeum nemrég menesztett főigazgatója – akkor épp államtitkárként – azzal igyekezett jobb belátásra bírni a horribilis összeg miatt méltatlankodókat, hogy bár a költözés sokba fog kerülni, de ha elkészül, mindnyájunk örömére szolgál majd. Akkor sem kételkedtünk e veretes gondolat igazságában, s L. Simon örök  érvényűnek bizonyult szavai most Felcsúton is érvényesek. Nemcsak a felcsútiak, hanem minden magyar ember büszke lehet a hamarosan üzembe helyezendő mobil jégpályára. Egy ilyen beruházás annyira kellett már az ott élő embereknek, hogy örömük még a Holdról is látszik. (De a felcsúti kilátóról biztosan.)

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom