Félelem a Külügyben, Szijjártóék egymás után rúgják ki az embereket

HírKlikk 2020. február 22. 11:12 2020. feb. 22. 11:12

Rövid időn belül három főosztályvezetőt is leváltott Szijjártó Péter a tárcájától – értesült a Népszava.

A lap információi szerint, Szijjártó Péter üzbegisztáni látogatása után menesztették a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Oroszország, Kelet-Európa és Közép-Ázsia főosztályának vezetőjét, Kudrjavcev Jenőt.

Azt írják: az út jelentőségéhez képest, a diplomatának jelentéktelen ügy miatt kellett távoznia. Ő volt a felelős – a két ország gazdasági -, diplomáciai kapcsolatait, a vitás, megoldatlan ügyeket összegző – miniszteri felkészítő anyag tartalmáért, és ezzel nem volt elégedett a miniszter.

Az üzbég fél felvetett egy olyan témát is, amiről a felkészítő nem tartalmazott információt,

Szijjártó Péter emiatt váltotta le Kudrjavcevet.

Nem ő az egyetlen áldozat. Nemrég szintén egyetlen hiba miatt váltották le Szilágyi Balázst, aki a visegrádi együttműködés és Közép-Európa főosztályt vezette. Korábban a Hableány tavaly májusi katasztrófája után menesztették Sipos Sándort, a leggyorsabban fejlődő gazdaságok főosztályának éléről – ide tartozik Dél-Korea is –, az ok ebben az esetben egy, Szijjártó Péter által nem megfelelő minőségűnek tartott kommunikációs felkészítő volt.

A Népszavának több forrása is arról számolt be, hogy

az érintett vezetők körében félelem uralkodik,

mindenki attól tart, hogy a legapróbb hiba is derékba törheti külügyminisztériumi karrierjét. A minisztérium péntek estig nem válaszolt a lap kérdéseire.