„Félelmetes, hogy Orbán Viktor a hadsereget is az utcára vezényelte”

Kardos Ernő 2020. március 20. 16:45 2020. márc. 20. 16:45

Ma reggeltől már utcára vezényelték a honvédség járőreit, akik a rendet hivatottak jelenlétükkel biztosítani. Ugyancsak katonákat vezényeltek 140 magyar nagyvállalathoz, ahol a kormány kommunikációja szerint, egyenruhások vették át az irányítást. Olyan cégekről van szó, amelyeknek a járvány idején különösen nagy jelentőségük van. Köztük szolgáltatók, energetikai cégek, gyógyszeripar, kommunikáció. Juhász Ferenc korábbi honvédelmi minisztert kértük háttérmagyarázatra.

Mit szól ahhoz, hogy a kormány, illetve a honvédelmi miniszter mától katonákat vezényelt ki az utcára. Találkozott már velük?

Eddig nem láttam még egyenruhás járőröket, de nem vagyok boldog az ötlettől. Magyarországon rend és nyugalom van, a katonáknak semmi keresnivalójuk nincs az utcán. Az egyenruhások kivezénylése megmagyarázhatatlan erődemonstráció.

Mégis, mi lehet a célja annak, hogy a katonákat vezényelnek az utcára?

Azt már régóta tudjuk, hogy a miniszterelnök egészen fura módon vonzódik az erőhöz, az egyenruhához, a hadsereghez. Orbán Viktor szeret katonásdit játszani, állandóan harcol, csatát vív, legyőz mindent. A kormányfő szereti azt mutatni, hogy kezében tartja a dolgok irányítását, erővel mindent legyűr, és most a katonaságot is bevetette. Ez kicsit félelmetes, mert jó államférfihez méltóan, okosan is megoldhatná az ország előtt álló gondokat.

Talán az lehet az elképzelés, hogy – így koronavírus-járvány idején – nyugodjanak meg az emberek, nemcsak rend van, de az is marad?

Való igaz, hogy amikor kevesebb rendőr volt az utcán, akkor komoly feladat volt a rend őreit láthatóvá tenni. Az emberek biztonságérzését javította, amikor járőröket küldtek az utakra. Ha baj van, akkor a katonák jelenléte is hozhat megnyugvást. Ebben a pillanatban azonban nincs olyan baj, amin a katonáknak kellene segíteni. A magyar emberek túlnyomó többsége fegyelmezetten veszi tudomásul és be is tartja a járvány szigorú előírásait. Éppen ezért, a katonák sétáltatása inkább fenyegető üzenet, mint megnyugtató. A hadsereget ugyanis nem szabad belső rendfenntartásra felhasználni. Orbánnak azonban szüksége van rá, hogy az egyenruhásokat kivezényelje, ezért aztán a magyar katonaság is Orbán Viktor játékszerévé válik.

Azt tudja, hogy az utcára kivezényelt katonák hordanak-e maguknál fegyvert, tehát fegyveres szolgálatot látnak el?

Mint említettem, még nem láttam katonai járőröket, de nehéz elképzelni szolgálatot ellátó egyenruhást fegyver nélkül. Tehát könnyen elképzelhető, hogy az egyenruhások fegyverrel grasszálnak. 

Ugyanakkor azt is olvashatjuk, hogy világszerte sorra vetik be a katonaságot és a titkosszolgálatot a járvány idejére. Félnek attól, hogy megbomlik a fegyelem. Ez nem logikus?

Ha a rendfenntartókat csak az ellátás biztonsága, vagy az egészségügyi szolgálat érdekében vetik be, akkor azt magam is helyesnek tartom. A titkosszolgálat bevetése is érthető, hisz' időben fel kell lépniük a pánikkeltőkkel, rendzavarókkal szemben. Ezek ugyanis jelentékenyen zavarhatják a közhangulatot, de talán a legártalmasabb a kormány kommunikációja.

Az nem titok, hogy a magyar honvédség komoly egészségügyi rendszerrel dolgozik, beleértve a Honvéd Kórházat, vagy a virológiai laboratóriumokat is. Mindezek bevonását a civilek gyógyításába magam is támogatom, de az nagyon ártalmas, ha a katonák rendfenntartó szerepet töltenek be.

Még akkor is, ha ez külföldön gyakorlat?

Nézze, Izrael 40 éve hadiállapotban van, tehát ott az állampolgárok biztonságként élik meg a katonák utcai jelenlététét. De nálunk évtizedek óta béke van, s az egyenruhások fegyveres utcai megjelenése szerintem inkább idegesítő, mint megnyugtató.

Mi lehet a cél azzal, hogy 140 kiemelt hazai céghez katonákat vezényelnek? Talán ott is veszély fenyeget?

Ezzel a kormány nagyon komoly bizalomvesztésbe kezd, hiszen nem mondták meg világosan – még a cégekhez kivezényelt katonáknak sem –, hogy valójában mi a feladatuk. Teljesen nyilvánvaló, hogy nem valamelyik tiszthelyettes fogja ellátni a MOL elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt szerepét. A kiküldött tiszt a kormány szeme és füle, illetve a kabinet nyelve, amikor rajta keresztül megüzenik, hogy mi a feladat. Gondolok a védőeszköz gyártásra, és mindenre, amire a járványban szükség lehet. Ez tehát egy összekötői feladat, semmint irányítói szerepkör. Ugyanis ma egy vállalat hangja a kormányig nem hallatszik. A kivezényelt katona tehát egyfajta hírvivőként fog tevékenykedni, elsősorban a lakosság ellátás-biztonságának garantálása érdekében. Elsősorban a víz, az energia és az élelmiszer biztosítása kerülhet szóba.

Az első információk azonban nem erről szólnak. Vagy ön így értelmezte?

Valóban, a kormány kommunikációjából az derült ki, hogy a kivezényelt katonák valamilyen vezetői feladatkört látnak el.

A pénzverdében, az értéktőzsdén, és a köztelevízióban?

Erre elvileg a rendszerváltás óta van lehetőség, feltéve, ha veszélyhelyzet van, vagy hadiállapot. Elvileg szükség van arra, hogy rendkívüli helyzetben, a kormány közvetlenül is képes legyen a lakosság védelmére, mentésére és ellátásra. Ezt a három feladatot valamennyien elvárjuk a kormánytól, s jó is lenne, ha végre ezt csinálná.

A kirendelt összekötők, akik 140 céghez ma kirajzottak, azok egyenruhában, fegyverrel mentek?

Fogalmam sincs, de elvileg mehettek egyenruhában, és elvileg még fegyver is lehetett náluk. Az utóbbit azonban nem hiszem, mert ha puskát is vittek volna magukkal, akkor borzasztó nagy hibát követtek volna el.