Feljelentést terveznek az Orbán-vő házvásárlása miatt 

HírKlikk 2019. április 30. 15:58 2019. ápr. 30. 15:58

„Jogászokkal és ingatlanbecslőkkel vizsgáljuk annak a várbeli háznak az ügyét, amit Orbán Viktor veje vásárolhatott  meg, miután az önkormányzat lemondott az elővételi jogáról” – mondta portálunknak V. Naszályi Márta, a Párbeszéd I. kerületi önkormányzati képviselője, egyben bejelentetve: feljelentést terveznek az ingatlanpiaci árakkal való aránytalanság miatt. Az önkormányzat ezzel arról mondott le, hogy 370 millió forintért megszerezzen egy 360 négyzetméteres ingatlant a Vár történelmi negyedében. Összehasonlításként: egy 73 négyzetméteres , II. emeleti lakást kínálnak 110 millió forintért az egyik közeli utcában.

„Nyilvánvalóan kormányzati körökben sikk lett a Várba költözés, az elmúlt két év arról szólt, hogy ezt gond nélkül meg is tehessék: ugyanis megteremtették az ehhez szükséges jogi környezetet” – szögezte le a kerület ügyeit – pozíciójánál fogva – első kézből kiválóan ismerő politikus. Megtehetik, hogy kiszemezgessék az értékes, számukra vonzó ingatlanokat, s meg is tudják szerezni azokat, hiszen a Várban az állam elővásárlási jogát szabályozó törvénynek, valamint a kisajátítási jogszabálynak köszönhetően, s az örökbérlettel terhelt lakások esetében meglévő meglehetősen átláthatatlan és zavaros, kvázi szürkezónás helyzetben gyakorlatilag nincs előttük akadály.

Az elmúlt időszakban számos ilyen ingatlanügy volt – legutóbb Bayer Zsolt örökbérlet-szerzése borzolta fel a kedélyeket. Ahogy mi is beszámoltunk róla, a Fidesz publicistája szinte ingyen, szociális alapon bérelhet lakást a főváros egyik legelőkelőbb részén, a budai Várban, Orbán Viktor miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcában. Egy a jogszabályok által engedett csere révén jutott az örökbérleti joghoz – az már más kérdés, hogy utóbb komoly jelei voltak annak, hogy minimum trükközött az ügylettel: a 24.hu ugyanis kiderítette, hogy Bayerék egy pilisszentkereszti faházat adtak a vári ingatlanért cserébe, ami két hónappal az üzlet nyélbeütése után ismét a fideszes publicista családja – egész pontosan egyik fia – tulajdonába került.

Mindez április elején robbant ki, ma pedig egy újabb Várbeli ingatlanügyletről adott hírt a 24.hu.  Orbán Viktor veje, Tiborcz István kapott lehetőséget arra, hogy megvásároljon egy patinás, csaknem 350 négyzetméteres házat a Fortuna utcában. A műemléképület ugyan magánkézben volt, de tulajdonosának először a Budavári Önkormányzatot kellett hivatalosan megkeresnie azzal, hogy kíván-e élni elővásárlási jogával. Az önkormányzat lemondott erről a jogáról, így Tiborcz számára megnyílt az út az értékes ingatlan megvásárlásához.

A  tulajdonos a vételárat 370 millió forintban határozta meg, azaz egymillió forint/négyzetáron. (Csak összehasonlításként: a hasonlóan patinás várbeli Úri utcában kínálnak eladásra egy 73 négyzetméteres lakást, 110 millió forintért.)

„Habár az önkormányzat általában nem szokott élni az elővásárlási jogával, a Fortuna utca ingatlan ügye azonban különleges, s nem a vevő személye miatt” – szögezte le V. Naszályi Márta.

Egyrészt, mert nem egy lakás, egy üzlethelyiség vagy egy tároló értékesítéséről beszélünk, hanem egy egész műemlék-házról, amely ráadásul az utcára nyílik, s a történelmi negyed  emblematikus épülete, ami ritkán cserél gazdát a Várban. Emellett nagyon nagy az ár/érték-arány különbség. „Én úgy látom, hogy megalapozatlan előterjesztésről szavaztatták meg a képviselő testületet, nem volt mellé téve sem ingatlan értékbecslés, sem előzetes hasznosítási vizsgálat, sem megtérülési számítás” – szögezte le.

A maga részéről éppen ezért feljelentés fontolgat, „már folyik a megalapozó vizsgálat, amelynek részeként a jogászok vizsgálják az ügyletet, s ingatlan értékbecslést is készül, már csak azért is, mert a vételi ár – laikus szemmel is – nagyon alacsonynak tűnik”.

Részleteket a közvélemény azért sem tudhat meg, mert az önkormányzat zárt ülésen döntött az elővásárlási jog lemondásáról. V. Naszályi Márta felvetésünkre azt mondta, hogy a zárt ülés ilyen esetekben érthető, ezzel a személyiségi jogokat védik. Magánszerződések kerülnek ugyanis ilyen ügyletek esetében terítékre, személyes adatok hangzanak el. Ezeket nem lehet kiadni és nem is lettek kiadva, mint mondta: a 24.hu a telekkönyvi széljegyzetből informálódott. A testületi ülés meghívójában csak a helyszín szerepelt és az, hogy a téma a lemondás az elővásárlási jogról.

Kormányközeli ingatlanvadászok a Várban

A 24.hu az elmúlt hónapokban cikksorozatban mutatta be, hogy az elmúlt években kik jutottak önkormányzati a budai Várban. Igaz, ezek nem magántulajdonú ingatlanok – mint Tiborcz István esetében –, ám úgy viselkednek, mintha magántulajdonúak lennének. A bérlők ugyanis életre szóló bérleti joghoz jutottak, ami örökölhető, továbbá ezek a lakások magántulajdonú ingatlanra cserélhetők. A teljesség igénye nélkül a budai Várban szerzett önkormányzati lakást listázta is a portál:
Lázár János vadásztársa, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg.
Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.
Bayer Zsolt kormánypárti publicista, aki ráadásul hazugságba keveredett kameránk előtt.
+ Említésre méltó az is, hogy 
Nagy Gábor Tamás polgármester és szülei is önkormányzati lakásban laknak a Várban.

Forrás: Hírklikk