Fellépést sürget Orbán ellen az Európai Parlament

HírKlikk 2023. november 14. 17:20 2023. nov. 14. 17:20

Az Európai Parlament tagjainak túlnyomó többsége tiltakozott a spanyol kormánynál, amiért az soros uniós elnöksége idején nem lép a magyar ügyben folyó eljárásban. Ez pedig végül az ország uniós jogainak felfüggesztéséhez vezethetne.

Az Európai Néppárt, a szocialisták, a Zöldek és a liberálisok képviselői csalódásuknak adtak kifejezést, amiért a spanyolok – több erre vonatkozó parlamenti határozat ellenére – nem mozdították előre a magyar kormány ellen a sorozatos jogsértések miatt indított vizsgálatot. A korábbi elnökségek többsége 2018 óta, amikor Magyarország ellen az Alapokmány 7. paragrafusa alapján eljárás indult, szorgalmazta a jogsértések (igazságszolgáltatás függetlensége, korrupció, média-szabadság, LGMTQ kisebbségek) kivizsgálását, s ez biztosította az építő párbeszédet a magyar kormánnyal. A spanyol elnökség ezzel szemben az Európa-ügyi miniszterek szerdai uniós tanácskozására sem tűzte napirendre a 7. paragrafuson alapuló vizsgálatot.

„Nincs semmi olyan fejlemény, amely indokolja a spanyol elnökség meghátrálását a magyar kormány előtt. Az EP idén júniusi határozatában ismét súlyos aggodalmának adott kifejezést a magyarországi törvényesség további romlása, az emberjogi helyzet miatt. A magyar civil társadalom éppen a múlt héten fejezte ki aggodalmát az igazságügyi reform alapvető hiányosságai és afelett, hogy a kormány nem teljesítette az unió által megszabott „szuper mérföldköveket”, írták a képviselők, hozzátéve: az EP továbbra is várja az Európai Tanács válaszát a kérdésben, hogy alkalmasnak tekinthető-e a magyar kormány az uniós elnökség jövő évi átvételére, „Hét hónappal az európai választások előtt nem csak a közös értékek tisztelete forog kockán, hanem az Európai Unió hitelessége is”, olvasható az  állásfoglalásban.

A Politico hírmagazin, amely közreadta az EP-képviselők nyilatkozatát, emlékeztetett a magyar kormány által Brüsszelben közzétett, a portál szerint „paranoid” dokumentumra. A tanulmány, amelyet egy skót egyetemi oktató jegyez, megállapítja, „Az utóbbi 10 évben az LMBTQ jogok a hidegháború utáni Európai Unió sarkkövévé váltak. A szexuális jogokból fegyvert csináltak, hogy démonizálhassák a közép- és kelet-európai országokat”, olvasható abban.

Elképesztő, ironikus kicsavarása a tényeknek, jegyezte meg a portál, ha arra gondolunk, hogy Budapest növekvő mértékben démonizálta a kisebbségi jogokat, ezt arra használva, hogy támadja a „liberális” EU-t és mozgósítsa konzervatív falusi szavazóit. Különös egyébként, hogy a tanulmány nem tesz említést Magyarország leghíresebb LMBTQ-ellenes aktivistájáról. Szájer Józsefet, Orbán korábbi szoros munkatársát orgián, kábítószerek és meztelen férfiak társaságában találták a Covid idején elrendelt kijárási tilalom alatt.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom