Felrobbant csipogók: az izraeliek kezében volt a bármikor megnyomható piros gomb

HírKlikk 2024. szeptember 20. 19:50 2024. szept. 20. 19:50

Izrael nem belepiszkált a felrobbant csipogókba a gyártás, vagy a forgalmazás során, hanem maga gyártotta le azokat – írta a több nyelven megjelenő, centristának tekintett izraeli The Times of Israel, nagyrészt a The New York Times cikkét idézve.

A lap három olyan hírszerzési tisztségviselőre hivatkozik, akik ismeretekkel bírnak az akcióról – ők azt mondták, hogy a magyarországi BAC céget eleve az izraeli titkosszolgálat hozta létre, további két másik fedőcég mellett, amely utóbbiak célja a BAC és az izraeliek közötti kapcsolatok leplezése volt.

A BAC 2024-ig legalább háromszor változtatta meg a tevékenységi körét és székhelye címét – ezt a The Times of Israel derítette ki. A The New York Times szerint a BAC másoknak is szállított pagereket (csipogókat, személyhívókat – a szerk.), de csak a Hezbollahnak átadottakban volt PETN néven ismert robbanóanyag.

Az első ilyen rádió adó-vevők 2022-ben érkezek Libanonba, és a szállítások akkor kezdtek el nőni, amikor a Hezbollah vezetője – azok lehallgatható volta miatt – óvott a mobil telefonok használatától.

A Hezbollah egyre nagyobb mértékben támaszkodott a kis pagerekre, miközben az izraeliek kezében volt a bármikor megnyomható piros gomb. Közben Bulgáriában bejelentették, hogy egy további cég után nyomoznak az ügyben, de a céget hivatalosan nem nevezték meg. Bolgár sajtójelentések szerint a Norta Global Kft-ről van szó, de a cégtől senkit nem sikerült elérni az újságíróknak, még a korábban a bejegyzést végző ügyvédet sem.

A második robbanás-sorozat készülékeinek nyomai Japánba vezetnek, az ICOM 6208 céghez, mert úgy tűnik, ez a cégnév szerepel a pagereken. A cég azonban közölte, hogy termékeinek minden alkatrészét Japánban gyártják, és az IC-V82 jelzésű készüléket 2004-től 2014-ig szállította a Közel-keletre, a hozzá való akkumulátorokat pedig jó ideje nem gyártja. A japán cég korábban már figyelmeztetett, hogy készülékeinek hamisított változatai kerültek forgalomba, és későbbre több információt ígért.

A Hezbollah Izraelt vádolja, és bosszút helyezett kilátásba. Nevük mellőzését kérő amerikai tisztségviselők a sajtónak elmondták: a merényletek mögött izraeli ügynökségek állnak.

A két robbanás-sorozat fokozta a félelmet, hogy Izrael és a Hezbollah a totális háború felé tart, miután a határ mentén közel egy éve vannak összecsapások. Izraeli vezetők már többször jelezték, hogy fokozhatják a Hezbollah elleni libanoni akciókat, mert muszáj fenntartani a biztonságot és lehetővé tenni, hogy a határ mellől elmenekültek visszatérhessenek otthonaikba. Emellett Izrael további katonákat vezényelt a libanoni határra óvintézkedésként – ezt egy izraeli katonai szóvivő mondta el.

Yoav Gallant védelmi miniszter katonák előtt kifejtette: „A háborúban új szakasz kezdetén állunk, amelyhez bátorság, eltökéltség és kitartás kell.” Staff Herzi vezérkari főnök ugyancsak katonák előtt homályosan figyelmeztetett: „Lehetnek olyan kapacitásaink, amelyeket még nem vetettünk be. Ilyenekből némelyeket már láttunk működésben. Úgy látom, kellően felkészültek vagyunk, és e tervek végrehajtására készülünk”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom