Felszámolják a nagy múltú magyar gyárat

HírKlikk 2019. augusztus 20. 07:50 2019. aug. 20. 07:50

Augusztus 14-én elrendelte a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. felszámolását a Gyulai Törvényszék - derül ki a Cégközlönyből.

Még idén januárban derült ki, hogy nagy bajban van a legismertebb magyarországi, háztartási kisgépeket - lámpákat és kávéfőzőket - gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. A cég Békés megyében 85 fős csoportos létszámleépítést jelentett be 2018. december 21-én az illetékes kormányhivatalnál, ennek indokaként likviditási problémát jelölt meg - írja a Napi.hu.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. likviditási gondjait a lámpagyártás piaci környezetének megváltozása, egyes termékek veszteségessé válása és az új, nagy volumenben gyártani tervezett lámpamegrendelésének visszaesése okozta - tudta meg korábban a portál a társaság menedzsmentjétől. Ezen a helyzeten a vállalkozás által végrehajtott másfél milliárd forint értékű beruházás sem tudott változtatni - amelynek keretében fröccsöntő gépeket, robottechnológia perifériákat, fémgőzölő és lakkozó berendezéseket vettek, mindezt saját erőből és bankhitelből finanszírozták.

A Napi.hu információi szerint azonban a gyártósorokról az elmúlt hónapokban nem megfelelő minőségű termékek is kikerültek jelentős mennyiségben. 

Majd a Szarvasi 2019. január 18-án, pénteken bejelentette dolgozóinak a termelés befejezését. az akkori közlés szerint a cég nem tudja elkerülni a teljes létszámleépítést, összesen több mint 400 embernek mondtak fel, bár azon vannak, hogy segítséget nyújtsanak a volt alkalmazottaknak, ennek köszönhetően már közel hatvan főt tudtak elhelyezni partner vállalatainknál. és további tárgyalások vannak folyamatban - mondták akkor.

Babák Mihály szarvasi polgármester szerint a felszámolásig tartó folyamat sokáig húzódott. A tulajdonosok először tagi befizetésekről döntöttek, a hitelezők azonban kezdeményezték a Gyulai Törvényszéknél a felszámolási eljárást.

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t 1952-ben szövetkezetként alapították, 1998 óta működik részvénytársaságként. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani. A Szarvasi márkájú kávéfőző gépekből évente 130 ezer, míg lámpából 2 millió darabot gyártott.

Forrás: Napi.hu