Felújították Antall József egykori miniszterelnöki irodáját

HírKlikk 2023. december 10. 17:10 2023. dec. 10. 17:10

A Parlament honlapjának közleménye szerint az Országház Apponyi Albert termének teljes felújítására, és korszerűsítésére összesen 643 701 251 forintot költöttek. Az 58-as terem az Országház főemeletének északkeleti sarkában helyezkedik el, belmagassága nyolc méter.

A második világháborúban jelentős károkat szenvedett a Parlament épülete, az egyik súlyos, közvetlen találat ezt a területet érte. A világháborút követő forráshiányos időkben  a famennyezetnek csak egy kis részét állították vissza, helyette egyszerű, fehérre festett mennyezet készült, és ekkor kapott az eredetitől eltérő, világos falfestést a terem.

A világháború után a mindenkori miniszterelnökség fennhatósága alá került az Országháznak ez a része. Itt volt Antall József miniszterelnöki irodája. Ez az állapot egészen 2000-ig tartott, ekkor a miniszterelnöki iroda átköltözött az épület központi részére. Ebben az időben csak a gyors és feltétlenül szükséges felújítások elvégzését lehetett elvégezni, mert az alkotmányügyi bizottság azonnal megkezdte munkáját a teremben, később pedig a törvényalkotási bizottság használta.

Akkor nyílt csak lehetőség a komolyabb restaurálásra, amikor 2022 szeptemberében a törvényalkotási bizottság az 58-as teremből átköltözött a felújított delegációs terembe. Lukács József, az Országház főépítésze elmondta, hogy a restaurálás célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben visszaállítsák az Országház eredeti festését, díszítését. A feltárásnál az eredeti festésre felhordott rétegek eltávolításával keresték az eredeti színt és mintázatot. A mintázatnál nagy szerencse volt, hogy az az idők során változatlan maradt. A szín megállapítása azonban sokkal nehezebb feladat volt, itt már kiemelkedő szakmai tudásra és hosszú évtizedek tapasztalatára volt szükség” – hangsúlyozta az Országház főépítésze. A felújítási munkálatokat nem könnyítette meg, hogy az Országgyűlés tisztségviselői, hivatali egységei a szomszédos termekben, és az alatta lévő emelet irodáiban folyamatosan dolgoztak, ezért a zavartalan működést biztosítani kellett – írja a Telex.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom