Fenyegetéseket lát a szakszervezet

HírKlikk 2021. április 17. 10:51 2021. ápr. 17. 10:51

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ismét azt követelte, ne kötelezzék az iskolákat és az óvodákat arra, hogy hétfőn ki kelljen nyitniuk. Aki pedig nem menne be aznap, azt ne fenyegessék.

A szakszervezet álláspontja szerint jelenleg csak az fontos, hogy az oktatási vezetők megmutassák Orbán Viktor kormányfőnek, nyitva tartják az intézményeket. Ez azonban fenyegeti a  gyermekek és közoktatási dolgozók életét és egészségét is. A közleményben azt követelik, hogy a „járványügyi adatok és az egészségügy helyzete alapján történjenek a közoktatási intézményekkel kapcsolatos döntések”. Azt akarják elérni, hogy a kormány hallgasson a PDSZ-re, az egészségügyi dolgozókra, és a korai nyitással ne veszélyeztesse a beoltatlan gyermekek és szüleik, valamint a közoktatásban dolgozó munkavállalók életét és egészségét, akiknek a védettsége még messze nem alakult ki – írja a 24.hu.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete emlékeztet rá, hogy már korábban is kiállt „a szülők és a pedagógusok megfélemlítése és fenyegetése” ellen. Most viszont azokat a pedagógusokat, akik megtagadják a jelenléti munkavégzést (a Munka törvénykönyvére hivatkozva), azokat „az intézményvezetők és fenntartók rendre retorzióval fenyegetik”. Pedig a szakszervezet szerint a vezetők is tudják, hogy jelenleg nem biztosíthatók az egészséges és biztonságos munkakörülmények. A tanítókat és óvodai dolgozókat ezért jogellenes módon kényszerítik olyan lépésekre, mint a táppénzre vonulás, vagy „azonnali hatályú, rendkívüli jogviszony-megszüntetéseket helyeznek kilátásba”.

A PDSZ szerint a pedagógusokat és szülőket is fenyegetik a tanév meghosszabbításával, ha a tanulók hétfőn nem jelennek meg az intézményekben. Ez sokakat meghátrálásra késztethet, ahogy az is, hogy a 250 óra feletti mulasztásra hivatkozva, a szülőket és a tanulókat fenyegetik az osztályozóvizsgával, illetve évfolyamismétléssel. Pedig egy minisztériumi rendelet szerint ha a tanuló érdemjegyek alapján osztályozható, akkor erre nincs szükség.

A pedagógusokat lelki terrornak teszik ki – állapítja meg a közlemény. Nevelőket, intézményvezetőket és szülőket ugrasztanak össze, ahelyett, hogy a kormány gondoskodna a gyermekükkel otthon lévőkről bérkompenzációval, a munkáltató támogatásával annak érdekében, hogy álláshelyek ne szűnjenek meg.

Forrás: 24.hu