Ferenc pápa: a melegeknek is joguk van a családi életre!

HírKlikk 2020. október 24. 20:20 2020. okt. 24. 20:20

Szenzációnak tekinthető, hogy Ferenc pápa a róla készült dokumentumfilmjében kijelentette, hogy az azonos nemű párok számára lehetővé kell tenni a bejegyzett élettársi kapcsolatot. A Klubrádióban Gégény István, a Szemlélek blog szerkesztője azt nyilatkozta, hogy a katolikus egyházfő a falak helyett hidakat akar építeni a többségi társadalom és a kirekesztettek között.

„A homoszexuális embereknek joguk van ahhoz, hogy családban éljenek. Emiatt senkit nem szabad elutasítani, vagy szenvedéseknek kitenni. Bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényre van szükség, hogy ily módon jogilag védettek legyenek. Én emellett állok ki” – mondta az egyházfő a róla szóló dokumentumfilmben.  

„A kijelentést az egyház nem kizárólagos elutasítással fogadja” – nyilatkozta a Klubrádiónak Gégény István, a Szemlélek katolikus blog alapító-szerkesztője. Míg a világvallás vezetőinek egyik oldala nyitottabb a homoszexuális kapcsolatok elfogadását illetően, más, teoretikus szemléletű vallási vezetők az egyház szakadását jövendölik a gesztus láttán. Mindez azon embereknek lehet probléma, akik az „így szoktuk meg” állapothoz ragaszkodnak. 

Gégény a család fogalmának tisztázását várja a Vatikántól a szentatya kijelentése után. Fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy a pápa csak buzdít arra, nem előírja, hogy falak helyett hidat építsenek a homoszexuális emberek felé. 

Hozzátette, csodálatosnak ítéli a pápa törekvését, hogy elérje az érintetteket. Ahelyett, hogy falakat emelne, inkább hidakat akar felhúzni a többségi társadalom és a kirekesztettek között. Az egyház pedig – reményei szerint – elfogadja az építő útmutatást, így apró változásokkal haladhat előre.